Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Menczer Tamás azt mondta, az ENSZ egyik emberi jogokkal foglalkozó biztosa – aki a Soros György féle Nyílt Társadalom Alapítvány egyik vezetője – kritizálja az Ahmed H. ellen folytatott eljárást és a magyar jogszabályokat, mert szerinte a történtek nem számítanak terrorizmusnak.

A magyar jogszabályok alapján azonban, ha valaki megtámadja egy ország határát és az azt védő rendőröket, valamint erőszakosan akar bejutni egy országba, és ennek érdekében olyan támadást szervez, amelyben rendőrök sérülnek meg, az terrorizmus – emelte ki.

A szombati pekingi csúccsal kapcsolatban Menczer Tamás arról beszélt, Magyarország kicsi, nyitott, exportorientált gazdasággal rendelkezik, ezért az az érdeke, hogy a kereskedelmi folyamatok légi és vízi úton, valamint a szárazföldön is minél akadálymentesebbek legyenek.

Magyarország célja, hogy a kínai Nyugat-Európába tartó kereskedelmi áruk, amelyek Görögországba érkeznek, Magyarországon keresztül jussanak el a célországba – közölte.

Hangsúlyozta, ez logisztikai előnyt, vámbevételt, munkahelyeket jelent, és geopolitikailag is fontos.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, Magyarország és Kína kapcsolata eredményes: a tavalyi kereskedelmi forgalom rekordot döntött és a turisták száma is folyamatosan nő.