Hirdetés

Menczer Tamás a bejegyzésében úgy fogalmazott: „a XXI. században iskolákat nem bezárni, hanem nyitni kellene. Megdöbbentett minket a román Legfelsőbb Bíróság döntése, mellyel bezárásra ítélték a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Líceumot.”

Elvárjuk a román hatóságoktól, hogy minél előbb megnyugtató módon rendezzék az iskola jövőbeli működésének lehetőségét, hogy a gyerekek nyugodt körülmények között folytathassák tanulmányaikat szeptember után is – írta az államtitkár.

Menczer Tamás közölte, a megoldás elősegítése érdekében folyamatosan kapcsolatban állnak a romániai kormánykoalícióban résztvevő RMDSZ-szel.

Egyúttal azt remélik, az ügy gyors rendezésével elkerülhető, hogy az újra hosszú távon megterhelje a magyar-román kapcsolatokat, amelyek javításáért oly sokat dolgoztak az elmúlt években – olvasható a bejegyzésben.

A román legfelsőbb bíróság kimondott ítélete után ismét bizonytalanná vált a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium működése. A legfelsőbb bíróság abban a perben hozott jogerős ítéletet, amelyben román nacionalista szervezetek az iskolát létrehozó miniszteri rendeletek érvénytelenítését kezdeményezték. Az első fokon eljáró Marosvásárhelyi Táblabíróság 2019 novemberében érvénytelenítette az iskolára vonatkozó rendeleteket.

A legfelsőbb bíróság a honlapján szerdán azt közölte, hogy elfogadta az Oktatási Minisztérium és a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium fellebbezését az elsőfokú ítélet ellen, de a későbbiekben már csak azt részletezte, hogy kizárta a felperesek sorából a Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC) és a Népi Mozgalom Pártot (PMP), és elutasította ezek kereseteit, a korábbi ítélet más részeit pedig érvényben tartotta.

Tamási Zsolt, az iskola igazgatója az MTI-nek elmondta: az ügyvédek úgy értelmezik, hogy a korábbi jogfosztó ítélet lényegi részei érvényben maradtak. Az igazgató szerda délutáni Facebook-üzenetében azt írta, hogy az általa vezetett intézmény újra működési engedély nélkül maradt.

Korábban írtuk