Ahogy arról korábban beszámoltunk, Rákay Philip vasárnapi videójában arról beszélt, a baloldal három dologban is hazudott a kampány során.

Hirdetés

Kiderült, hogy a hivatalos adománygyűjtő felületük szerint mindössze tizenegy személy adta össze az Action for Democracy által magyar számlákra utalt 3 milliárd forintot. Az is egyértelművé vált, hogy az adakozóknak nem kellett megadni az útlevélszámot a felajánlások befizetéséhez, és már az sem vitás, hogy a pénz nem valamiféle kultúraváltáshoz, hanem a választásokhoz kellett.

Az amerikai Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) utalt 1,8 milliárd forintot a választási kampány alatt, hanem egymilliárd forintot kapott az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója, és 148 millió forintot a DatAdat, amely az egyesült ellenzék kampányát segítette.

A dollárbaloldal botrányának újabb részleteivel kapcsolatban az Origo megkereste Márki-Zay Pétert, Karácsony Gergelyt, valamint a baloldal vezető erejét, a Gyurcsány-pártot is. Többek között arra voltak kíváncsiak:

  • Mit tudnak az adományozókról?
  • Tudtak-e arról, hogy hazudik Márki-Zay Péter, a miniszterelnök-jelöltjük, amikor mikroadományokról vagy névtelen adományozásról beszélt?
  • Tudnak-e arról, hogy mit kértek az adományozók a több mint hárommilliárd forintért cserébe?

Karácsony Gergelytől azt is megkérdezték:

  • Mit tud Ön ezekről az adományozókról?
  • Tudta, hogy egy ilyen akció szerveződik a tengerentúlon?
  • Mennyit adtak, ha adtak az Ön előválasztási kampányára?

Az érintettek az Origo cikkének megjelenéséig nem válaszoltak.

Korábban írtuk