Ezzel párhuzamosan az MSZP ifjúsági szervezetének delegált tagjai magánszemélyként még ugyanaznap megalakítanák az új szervezetet – írja a Népszava. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy formálisan már ne lehessen rajtuk számonkérni a FIB viselt dolgait.

Elkészült a vádirat a Zuschlag-ügyben

Kedden a hivatali idő lejárta előtt az ügyészség benyújtotta a vádiratot a Zuschlag-ügyben a Bács-Kiskun Megyei Bírósághoz. A Magyar Nemzet a bíróságon megtudta: a vádhatóság nem helyezte szabadlábra a szocialista politikust, hanem a büntetőtanácstól kér döntést.

Az egyes vádlottak cselekményeinek jogi minősítése részben eltér egymástól, Zuschlag Jánost és néhány társát azonban egységesen bűnszervezetben, folytatólagosan és különösen nagy értékre elkövetett csalással vádolják. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők maffiamódszert alkalmaztak: kiosztották a szerepeket, megszervezték az ügyletek lebonyolítását. A Medgyessy-kormány idején álegyesületek és álalapítványok beiktatásával így szereztek állami támogatást a Gyurcsány Ferenc miniszter és Szilvásy György közigazgatási államtitkár vezette ifjúsági tárcától.

A megyei főügyészség helyettes vezetője, Szabó Ferenc elmondta: a bűncselekménnyel okozott 72 millió forintos kárösszegből 60 millió megtérült. Ötvenet ügyvédje révén Zuschlag fizetett be, kérve az előzetes letartóztatás megszüntetését. Az ügyészség nem rendelte el a szocialista politikus szabadlábra helyezését, a bíróságtól kéri a döntést.

Tavaly ősszel a vádhatóság tanúként hallgatta meg Gyurcsány Ferencet, Szilvásy Györgyöt, Arató Gergely jelenlegi és Ujhelyi István volt államtitkárt. A kormányzati tisztviselők az akkori ígéret ellenére máig sem hozták nyilvánosságra tanúvallomásukat.

(Magyar Nemzet, hírTV)