A Magyar Vöröskereszt immár volt főigazgatója április végén osztotta ki a szervezet országos vezetőségének azt az iratot, amelyben mintegy 100 millió forint „rendeznivaló” pénzről és adócsalásról, hűtlen kezelésről számolt be. Az igazgatóság tagjai nem nagyon foglalkoztak Czimbalmos Márta állításaival, inkább elfogadták egyikük előterjesztését a főigazgató menesztéséről és 12:6 arányban leváltották a korábbi vezetés gazdálkodási hiányosságait feltáró főigazgatót – tájékoztatta a Krónikát Nemesvári Márta alelnök.

Egy neve elhallgatását kérő vöröskeresztes szerint Habsburg György elnöklése alatt borult meg a szervezet gazdálkodása. A Vöröskereszt kettészakadt. Más az érdeke az igazgatóságnak és a megyei szervezeteknek. A megyék nem kapnak pénzt a központtól, így például a mintegy 250 millió forintos állami támogatásból egy fillért sem látnak. Ellenben a saját, adományokból, pályázatokból származó bevételük egy részét a központi büdzsébe utalják. Ebből a pénzből fizetik a főigazgatóság és az elnökség költségeit. Az egy év után leváltott főigazgató, Czimbalmos Ágnes bejelentést tett az ügyészségen a Vöröskereszt gazdálkodása miatt.

– A számlákon nem az szerepelt, mint ami a szerződésben. Nincsenek teljesítési igazolások. Olyat is hallottam, hogy számláz valaki a Vöröskeresztnek, majd azt állítólag továbbszámlázzák bizonyos dolgozók egymás között.

(MR)