A századik év betöltése egy sportegyesület életében is különlegességnek számít. Főleg egy olyanéban, amelyiknek futballválogatottja a második világháború alatt a vidéki csapatok közül elsőként nyert magyar bajnokságot. A Nagyváradi Atlétikai Club születésnapja alkalmából Nagy Idők Focija néven gálamérkőzést rendeztek a Bodola Gyula Stadionban múlt szombaton. A bevételt a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére ajánlották föl.

Az esemény alkalmából nosztalgiavonatot indítottak Budapestről. Püspökladányban csatolták a szerelvényhez a 424-es gőzmozdonyt. A Bivaly becenévre hallgató hatalmas fekete masina fújtatva, füstölve érkezett a vágányhoz, majd egy hangos fütty után dübörögve indult meg a Partium felé.

A vagonok közül az egyik Erzsébet királyné vasúti kocsija volt. A kurblis ablakok, a bársonyülések, a faburkolat, a hangulatos csillár, az ajtó díszes kilincse és az aranymintázatú függönyök Monarchia korabeli hangulatot varázsoltak. A századfordulóra emlékeztetett az étkezőkocsi is, ahol stílusosan bécsi szeletet szolgáltak föl.

A váradi pályaudvar roskadásig telt emberrel. A helyiek könnyes szemmel, kitörő lelkesedéssel, hangos éljenzéssel, piros-fehér-zöld zászlókkal és a NAC zöld-fehér lobogójával fogadták az anyaországiakat. Nem számított, kik, mikor és hogyan húzták meg országunk határait, hogyan szakították darabokra nemzetünket, mert abban a pillanatban bebizonyosodott, azt a képzeletbeli egységet, ami a magyar népet összetartja, nem sikerült szétbomlasztani.

A tömeg nagy tapssal üdvözölte a vonatról leszálló Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat legendás védőjét, valamint Czene Attila sportért felelős államtitkárt, aki elárulta, még az olimpia megnyerése után sem fogadták ennél nagyobb lelkesedéssel.

Az első félidőben az erdélyi és a magyarországi öregfiúk csapata játszott egymás ellen. Olyan hírességek léptek pályára, mint Bölöni László, Urbán Flórián, Zámbó Sándor vagy Lukács János. A barátságos mérkőzés eredménye 5-3 lett. Ezt követően a Partium FC fiatal focistái csaptak össze a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia növendékeivel. Izgalmas helyzetek után 1-0-ra nyertek az anyaországiak.

A lelátókon mintegy háromezer ember nézte végig a mérkőzéseket, a rendezvény végén a közönség a focistákkal és a többi vendéggel együtt elénekelte a székely himnuszt.

(szencz)