Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

Az átlagember általában nem munkahely­ként, hanem hivatásként tekint a katonaságra. Pedig a Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb, legstabilabb munkáltatója. Ezért nem ördögtől való, hogy a koronavírus-járvány miatt indított gazdaságvédelmi programban – amelynek a munkahelyteremtés áll a középpontjában – a honvédség is részt vegyen. A sereghez eddig hivatásos és szerződéses módon lehetett csatlakozni, melyek mellett az önkéntes tartalékos katonai szolgálat is lehetőséget kínált az érdeklődőknek. A honvédség most új szolgálati formaként hozta létre a speciális önkéntes tartalékos szolgálatot. A jelentkezés feltételei egyszerűek: minden munkahelyet kereső, elhelyezkedni szándékozó, 18. életévét betöltött, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező magyar állampolgár jöhet.

A jelentkezők egy egyszerű orvosi szűrővizsgálat után hat hónapos képzésen vesznek részt, majd három ciklusban teljesítik összesen hat hónapos alap-, általános lövész- és szakkiképzésüket. Bár biztosan lesz olyan, aki a kaland kedvéért vág bele, elvégre ez még akkora kötöttséget sem jelent, mint akár a szerződéses szolgálat, a legnagyobb vonzereje borítékolhatóan abban áll majd, hogy a képzés ideje alatt 161 ezer forintos illetmény, utazási költségtérítés, ruházati ellátás és étkezés jár. Ez pedig több, mint amennyit munkanélküli-segély formájában kaphatnának. Akinek tetszik a katonaélet, vagy még nem áll készen arra, hogy visszatérjen a munkaerőpiacra, további hat hónapra meghosszabbíthatja ezt a jogviszonyt a hadsereggel, vagy a fél év letelte után minden megkötés nélkül vissza is térhet a civil életbe. Persze dönthet úgy is, hogy pályáját tartalékos vagy szerződéses katonaként folytatja, amennyiben megfelel az ehhez szükséges fizikai, pszichikai és egészségi feltételeknek.

A Honvédelmi Minisztérium kérdésünkre elmondta, hogy a toborzóirodákban már most is jelentős érdeklődést tapasztalnak. Az első képzések július 1-jén indulnak az ország huszonöt pontján, akkor dől majd el, mekkora gyakorlati haszna lesz a programnak. Mindenesetre több ezer ember jelentkezésére számítanak, ami most nem is tűnik optimizmusnak, hiszen a veszélyhelyzet bevezetése óta a szerződéses katonai szolgálat iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnőtt, 2020 februárjához képest több mint háromszorosára.

Korábban írtuk

A honvédség optimizmusát a civil szféra is osztja. Petke Balázs és csapata azért hozta létre a B Terv nevű állásközvetítőt, hogy segítsenek azoknak, akik hirtelen elvesztették a munkájukat a járvány miatt. A Demokrata kérdésére elmondta, március óta kapcsolatban állnak a honvédséggel, és az a tapasztalatuk, hogy sokan érdeklődnek az egyenruhás munkalehetőségek iránt.

– Annyi érdeklődőt irányítottunk a seregbe, hogy meg is kérdeztük a toborzókat, nem lesz-e baj a későbbiekben, ha túl nagy a lemorzsolódás. Hiszen ha az ország visszazökken a rendes kerékvágásba, bizonyára sokan visszatérnek az eredeti foglalkozásukhoz. Azt mondták, hogy számolnak ezzel, de lesznek páran, akiket annyira megfog ez az életforma, hogy a katonai pályát választják – meséli Petke Balázs. Hozzáteszi, már akkor is sokan érdeklődtek iránta, amikor még híre-hamva sem volt a speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálatnak; akadt olyan álláskereső is, akitől visszajelzést kaptak, hogy sikeresen elhelyezkedett a seregben.

A honvédség sikere nem egyedülálló, az eddigi adatok alapján a legtöbb nagy állami cégnél csökkent a munkaerőhiány. Például a Magyar Posta számos, korábban szabad pozíciót tudott betölteni a koronavírus miatti leépítéseknek köszönhetően, és a hulladékgyűjtéssel és -szállítással foglalkozó közszolgáltató cégeknél is fogytak az üres helyek. Petke Balázs ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy nem árt sietni, mivel ez a helyzet nem tart örökké.

– A regisztrálók száma rohamosan csökken. Eddig húsz-huszonötezren jelezték nálunk, hogy munkát keresnek. Tavasszal, amikor elkezdődtek az elbocsátások, napi szinten kétszázan regisztráltak, ma már csak harmincan. Ez azt mutatja, hogy valóban elkezdett újraindulni az ország – mondja a B Terv alapítója, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan már négyszázra nőtt azoknak a munkaerőt kereső cégeknek száma, amelyek náluk regisztráltak. Ez pedig azt jelzi előre, hogy hamarosan megkezdődhet a verseny a munkavállalókért.