Michele Cercone különösen arra a bizottsági javaslatcsomagra hívta fel a figyelmet, amely a belső biztonság terén kezdeményezett intézkedéseket. A több évre szóló jogalkotási program egyebek között a tagországok közti szakértői hálózat létrehozását tartalmazza a radikalizálódás (beleértve a szélsőséges eszmék terjesztése) elleni fellépés hatékonyabbá tétele érdekében, valamint a civil társadalom támogatását „az erőszakos szélsőséges propaganda napvilágra hozása, lefordítása és megcáfolása érdekében”. A program keretében két éven belül javaslatot tesz a bizottság a számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó uniós központ létrehozására is.

A szóvivő hétfőn hangoztatta azt is, hogy a belső biztonság biztosítása elsősorban a tagállamok illetékessége és feladata. Hangoztatta: helyi és regionális szinten lehet és kell legjobban odafigyelni a szélsőségesség fokozódására, terjedésére.

Norvégia nem tagja ugyan az Európai Uniónak, de az ott elkövetett merényletekből az unió országainak is le kell vonniuk a tanulságokat – tették hozzá brüsszeli források.

Ami a fegyvereket és a házilagos készítésű robbanószereket illeti, Cercone sürgette, hogy a tagországok hagyják jóvá mielőbb az ezekkel kapcsolatos európai bizottsági javaslatokat, beleértve a fegyvereladásokra vonatkozó szabályozás további szigorítását, továbbá egyes kémiai anyagok vásárlásának megnehezítését.

A testület ez utóbbira vonatkozóan új javaslatokat is tett tavaly év végén a tagországoknak, de azok megvitatása az uniós intézményekben még nem fejeződött be. Szintén nem született még meg az egyezség a fegyvereladások azonosítását és nyomon követését szigorító elképzelésről.

Az Európai Bizottságnál hétfőn délben egyperces néma felállással emlékeztek a norvégiai támadások áldozataira. Megemlékezett a merényletről az Európa Tanács is, amelynek strasbourgi központjában szintén egyperces ünnepélyes szünetet tartottak, és a norvég zászlót félárbocra engedték.

Az EU vezetői már pénteken a legmagasabb szinten elítélték a norvégiai merényleteket. Herman Van Rompuy, az állam- és kormányfői EU-tanács elnöke gyáva cselekedetnek minősítette a merénylő akcióját, José Manuel Durao Barroso, a brüsszeli bizottság elnöke pedig egyebek között azt emelte ki, hogy Norvégia éppen otthoni békéjéről és külföldi béketeremtő képességéről híres.

A brüsszeli bizottság nevében hétfőn Maria Damanaki halászati biztos nyilatkozott, arra szólítvafel , hogy mindenki „legyen eggyé Norvégiával”. Mint mondta, szavakkal nem is lehet kifejezni az észak-európai országban elkövetett bűntett borzalmait. Damanaki hangoztatta, hogy továbbra is eltökélten ragaszkodni kell a demokrácia és a szabadság elveihez a lemészárolt fiatalok nevében is.

(MTI)