Örömmel vették és a hazai víziközmű szolgáltatás szempontjából mérföldkőnek nevezték Illés Zoltán a víziközmű szolgáltatás állami koncepcióját ismertető, szerdai sajtótájékoztatóján tett kijelentéseit az öt nagy állami víziközmű társaság vezetői és a munkavállalók képviseletét ellátó szakszervezeti vezetők.

Az állami vízszolgáltatók és a szakszervezet csütörtöki, munkaügyi egyeztetésén a jelenlévők a tegnapi eseményre reagálva úgy fogalmaztak, a szakma már 15 éve vár egy olyan víziközmű törvény elfogadására, amely biztosítja a hazai víziközmű vagyon védelmét és megszünteti a profit kiszivattyúzását az ágazatból. A szakmai szervezetek elvárásai és a kormány jelenlegi tervei összeérni látszanak. Illés Zoltán vízügyért felelős államtitkár ugyanis szerdai sajtótájékoztatóján jelezte, ha a kormány rövid időn belül elfogadja az egyeztetés alatt lévő víziközmű törvénytervezetet, a jogszabály még júniusban hatályba léphet.

A törvénytervezet kitér a víziközmű vállalatok állami vagy önkormányzati tulajdonba vételére is. A kormányzati szándék az, hogy a jelenlegi csaknem négyszáz víziközmű vállalat száma jelentősen csökkenjen, melyet a több mint két és félmillió ember ivóvíz- és szennyvíz ellátásáért felelős öt nagy állami víziközmű társaság vezetői és szakszervezeti tisztségviselői szakmai szempontból fontosnak és indokoltnak tartanak. A lépéstől az érintettek a munkahelyek megtartását és az árak könnyebb féken tartását is várják.