Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfőn az operatív törzs ülésén azt mondta, hogy a magyar orvosok javaslatait várják, utána lesz hivatalos ajánlás a kismamák, szoptatós anyukák számára – írta a Bors.

Hirdetés

Magyarországon ezt a kérdést a szülészeti-nőgyógyászati és az infektológiai szakkollégium vizsgálja.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, hogy a koronavírus-oltások alkalmazási előiratában általában az szerepel, hogy csak nagyon megfontolt esetben adhatók kismamának.

Azonban a külföldi tapasztalatok alapján már vannak konkrétabb információk és adatok: bizonyos vakcinák esetében igazolható, hogy biztosan nem káros a kismamákra.

Az Egyesült Államokban és például Izraelben is oltják a várandósokat – mondta Merkely Béla.

Amit a négy orvosegyetem nőgyógyászati klinikáinak tanszékvezető egyetemi tanárai, valamint az általa vezetett klinikai munkacsoport javasol:a Pfizer–BioNTech-, a Moderna- és az AstraZeneca-oltások a várandós kismama kérésére és kezelőorvosának kockázatértékelése után a 2. és 3. trimeszterben adhatók be.

Korábban írtuk

Néhány kivétellel a nem várandósoknak alkalmas gyógyszerek adhatók várandósoknak is, de például a favipiravir nem alkalmazható náluk

– mondta a kezelésről Merkely.

Nem igaz az, hogy a terheseknél súlyosabb a koronavírus lefolyása.

Ez a H1N1 influenzavírusnál így volt, ám a koronavírus esetében csak statisztikailag tűnik soknak az adat – szögezte le a rektor, és számokat is mondott.

Merkely Béla azt is elmondta, hogy az első hullámban 38 kismama került a Semmelweis Egyetemre, közülük három került lélegeztetőgépre, a harmadik hullámban ez a szám eddig 33, közülük hatan szorultak intenzív kezelésre.

Fontos tudni, hogy az ellenanyaggal születő babáknak viszont sejtes védettsége valószínűleg nincs, ám az átfertőződött, átoltott, vagy a szoptatás alatt beoltott kismama az anyatejen keresztül folyamatosan megfelelő védettséget tud adni a gyermekének.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE KATTINTVA.