Elkészült a kiskunhalasi mobil járványkórház

Rekordgyorsasággal, kevesebb mint három hét alatt elkészült a kiskunhalasi mobil járványkórház, ami modern berendezésekkel és orvostechnikai műszerekkel felszerelve készen áll az ellátásra.

Gepostet von Magyarország Kormánya am Dienstag, 21. April 2020
Hirdetés

Kovács Zoltán hangsúlyozta: a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórház ékes bizonyítéka azoknak a képességeknek is, amelyekkel egyébként a büntetés-végrehajtás rendelkezik, illetve annak a tudásnak, amely a magyar szakembereket kórházépítésben, kórházak felszerelésében és berendezésében jellemzi.

Az államtitkár orvosszakmai kérdésnek nevezte annak eldöntését, hogy mikor van szükség egy olyan intézmény megnyitására, amely kimondottan a koronavírus-fertőzöttekkel, azok közül is a súlyosabb betegekkel foglalkozik. De az intézmény készen áll – fogalmazott.

Kovács Zoltán kiemelte: a kormány kellő időben meghozta azokat a korlátozó, illetve előkészületi döntéseket, amelyek lehetővé teszik a koronavírus terjedésének lassítását. A magyar járványgörbe, a megbetegedések száma, a betegek és az elhalálozások száma „pontosan az időben hozott intézkedések miatt nemzetközi összevetésben is kiállja a próbát” – fogalmazott. Az államtitkár ugyanakkor hozzátette, bár a kormány lépései lehetővé tették, hogy a járvány lassabban terjedjen, mint máshol, ez nem jelenti azt, hogy a körülmények megváltozása miatt bármelyik pillanatban ne lobbanhatna be, és „ne következhetne be egy olyan szcenárió, amely indokolttá tenné a több tízezer ágy szükségességét”. Közölte: a kiskunhalasi mobil járványügyi kórház egy hirtelen jelentkező, nagy nyomás, terhelés kezelésére épült. A tervek szerint a kiskunhalasi börtön területén elkészült konténerkórház a járványhelyzet megszűnésével a büntetés-végrehajtás országos hálózatának kórházaként működhet tovább.

Kovács Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a magyar egészségügyi rendszer, a rendvédelem, a katasztrófavédelem, illetve az összes érintett intézmény és szervezet a legrosszabb forgatókönyv kezelésére is felkészült. Ennek demonstrációjára május első hetében, május 3-a körül lesz szükség.

A magyar emberek védelme érdekében kialakított keretek biztosítása a magyar állam és az operatív törzs felelőssége, a szakmai kérdésekben azonban már az orvosoknak, a szociális ellátórendszernek, a fertőzéssel foglalkozó szakembereknek kell döntést hozniuk – tette hozzá.

A beruházásért felelős büntetés-végrehajtási szervezet helyszínen kiosztott közleménye szerint a kiskunhalasi járványügyi kórház építésén 24 órában több száz szakipari munkás és szakember dolgozott. A legszigorúbb infektológiai szabályoknak is megfelelő létesítményt a legmodernebb berendezésekkel és orvostechnikai eszközökkel szerelték fel.

A 3100 négyzetméter alapterületű, 225 konténerből álló épületegyüttesben 36 kórtermet alakítottak ki. Ezekből 16 az alacsony, 16 a közepes kockázatú és 4 a súlyosabb állapotban lévő betegek kezelését szolgálja.

A Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén felépült, de a börtöntől elkülönített mobil konténerkórház folyamatos működését és a kulcsfontosságú berendezések használatát egy 1,6 megawattos transzformátor, két aggregátor és egy szünetmentes tápegység biztosítja.

A mobil járványügyi kórház gyógyító-megfigyelő egységgel, háromutas zsiliprendszerű öltözőkkel, befogadó és vizsgálórészleggel, külön laboratóriummal, röntgen-, ultrahang- és CT-készülékkel, továbbá lélegeztetőgépekkel rendelkezik.