Fotó: MTI/MTVA Fotó: Zih Zsolt, archív
Mérő László matematikus az M1 televíziós csatorna Ridikül című női beszélgetős műsorában, az MTVA gyártóbázisának 7-es stúdiójában
Hirdetés

Az interjút a Mandiner szemlézte. Mérő László szerint Orbán Viktor természete leginkább Robert Fico volt szlovák miniszterelnökére hasonlít, Meciartól (szintén egykori szlovák kormányfő) pedig főleg abban különbözik, hogy Orbán labdarúgó és nem bokszoló. Mérő szerint azt szokták mondani, hogy Orbán Viktor tehetséges miniszterelnök, és ez igaz.

A tehetség viszont egy ígéret, és egy ötvennyolc éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, tulajdonképpen sértés.Ez azt jelenti, hogy valamit nem váltott be” – mondta Mérő, aki ugyanakkor hozzátette, a magyar miniszterelnök egészen kiemelkedő képességű politikus, aki érzi, hogy merre fog fújni holnap a szél.

Az interjúalany szerint külföldön egyre gyakrabban kell szégyellnie magát a miniszterelnök miatt. „Nyakra-főre vétóz hülyeségekért, és ezzel elértékteleníti a vétó fogalmát. A vétó egy atombomba, és ő csak úgy szórja” – hangoztatta a pszichológus. Mérő azt elismerte, hogy „Magyarországon sokkal jobban élünk, mint tizenkét éve, amikor kezdte a kormányzást”, viszont meglátása szerint Romániának és Szlovákiának nem volt ilyen tehetséges miniszterelnöke, mégis jobban fejlődtek.

Mérő Lászlót Szlovákia teszi optimistává: Szlovákia kibírt nyolc év Meciart, nem tudja hány év Ficót, akkor talán Magyarország is kibír tizenkét év Orbánt.

Korábban írtuk

Ha az ellenzék feles többséggel alkotmányozásba fogna, a Fidesz hívei Mérő szerint „morognának, és még igazuk is lenne, de nem lehet mást csinálni”. Arra a kérdésre, hogy ez nem vezetne-e polgárháborús helyzethez, azt válaszolta, ahhoz sok minden kell, ennyire nem rossz a helyzet Magyarországon. Az ellenzékkel kapcsolatban Mérő elmondta, hogy már nem Márki-Zay Péterrel van a legnagyobb baja, hanem a DK „fanklubjával”.

„Aki nem teljesen baloldali elkötelezettségű, az elgondolkodik, hogy Jézus Mária!. Akkor már inkább a Fidesz”

– fogalmazott Mérő. Az április választást szerinte az fogja eldönteni, hogy hány emberben lesz ez az érzés erősebb. Ahogy mondta: „az az érzés, hogy a Fideszben gerinctelenül lopnak, csalnak, hazudnak, de legalább nem hülyék”. Ha Orbán nem veszít, Mérő lát lehetőséget arra, hogy kivezesse Magyarországot Európából, „mert tényleg egy szélkakas. Nem érdemes egy szavára sem odafigyelni, mert másnap mást mond” – okoskodott a matematikus.