Tavaly májusban Emmanuel Macron francia elnök az Európai Parlament előtt új kezdeményezést hirdetett meg, amelyet a korábbi elnök, François Mitterand ötletére alapozott, amely az Európai Politikai Közösséget szerette volna megteremteni. Az első tanácskozásra 2022. október 6-án, Prágában került sor, amelyen a kontinens számos vezetője vett részt az egység szellemében. A közösség céljai között szerepel az európai kontinens biztonságának, stabilitásának és jólétének megerősítése, valamint a politikai párbeszéd és az együttműködés előmozdítása a közös érdekeket érintő kérdések kezelése érdekében. Mit jelentenek ezek a célok a valóságban és milyen konszenzus áll a kezdeményezés mögött? Cél-e a többsebességes Európa vagy különböző osztályba sorolnák az egyes tagállamokat? Milyen európai kilátásokkal rendelkezik Ukrajna és hogyan befolyásolja mindezt geopolitikai helyzete, valamint az orosz-ukrán háború?

Hirdetés

Ezekre a kérdésekre is keresi a választ a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelye által szervezett nemzetközi konferencia. A március 21-i eseményt a tagjelölt országok, a tagállamok és a civil társadalom képviselőinek részvételével tartják meg az MCC budapesti központjában.

A rendezvényen olyan nemzetközileg is jegyzett szakemberek vesznek részt, mint Aleksandar Nacev a szkopjei Európai Egyetem Nyomozó ésKriminalisztikai Karának dékánja; Horváth Szabolcs, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa kabinetjének tagja; Igor Bandovic, a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ igazgatója; Senada Šelo Šabić, Zágrábban működő Fejlesztési és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének tudományos főmunkatársa; továbbá Ugrósdy Márton, a Politikai Igazgatói Irodát vezető helyettes államtitkár; Sztáray Péter Biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár;Zviad Barkaia, a georgiai kormányzati igazgatás helyettes vezetője; Daniel Godfrey Höltgen, az Európa Tanács Kommunikációs Igazgatója, valamint Victor Lapusneanu, a moldovai Külügyi és Európai Integrációs Minisztérium Multilaterális Együttműködési Igazgatóságának vezetője.

További információ az eseményről és az előadókról: ITT

Korábban írtuk