Azt írták: a középhőmérséklet az ország döntő részén 27-28, főként a középső tájakon, illetve városi környezetben helyenként 29 Celsius-fok körül alakul. Az előrejelzés szerint csütörtökön derült, napos idő várható, csapadék nélkül. A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt marad, de a Tiszántúlon időnként lehetnek élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között várható. Késő estére általában 20 és 27 fok közé mérséklődik a meleg.

Hirdetés

A hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat az egész országra figyelmeztetést adott ki. Ezek között Budapesten, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Ahogy az országos tisztifőorvos, úgy a meteorológiai szolgálat is három fokozatot rendelhet el, de utóbbi az egyes megyékre adja ki figyelmeztetését.

Az országos tisztifőorvos most szerdától szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást.

Korábban írtuk