A helyszínt Közép-Európa legnagyobb szabadtéri múzeuma biztosítja. A rangos eseményre két év múlva, december második hetében kerül sor a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Egyrészt ez az első alkalom, hogy magyar város nyerte el a vendéglátói feladatokat, másrészt pedig, hogy egy szabadtéri múzeum biztosítja a helyszínt a futóversenyhez.

Az Európai Atlétikai Szövetség elnöke, Hansjörg Wirz elmondta: „Nagyon örülünk, hogy Magyarországon lesz a 2012-es SPAR Európai Mezeifutó Verseny. Az atlétika népszerű sportág az országban, és a magyar kollégák ma meggyőztek és biztosítottak minket arról, hogy egy kiváló eseménynek nézünk majd elébe.”

Az Európai Atlétikai Szövetség még egy garanciára vár hazánk részéről, miszerint a Magyar Atlétikai Szövetségnek 2011. január 31-ig televíziótársasággal kell szerződnie, hogy a sportesemény közvetítését biztosítsa.

Az idei 2010-es bajnokságot Albiferiában (Portugália) rendezik december 12-én, míg a 2011-es versenynek december 11-én Velenje (Szlovénia) ad otthont.