Rövidesen megkezdődik Magyarországon az a különleges, szövettágító műtétsorozat a fejüknél összenőtt bangladesi ikreken, amely lehetővé teszi, hogy végül teljesen szétválasszák Rabeyát és Rukiát. A kétéves gyerekek műtétjét magyarok vállalták, az orvoscsoport egyik tagjával, Dr. Csókay András idegsebésszel beszélgettünk.

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

– Hol tart most az ikrek szétválasztása és milyen lépések vannak még hátra?

– Az első nagy lépcsőn tavaly jutottunk túl, Dr. Hudák István endovaszkuláris idegsebész választotta szét az agyi közös nagy vénákat katéteres eljárással. Most következik a második lépcső, a bőr- és szövetnyújtás, az átalakított koponya későbbi fedésére alkalmas többletszövetek kialakítása. Ezt Dr. Pataki Gergely vezeti szövettágítók bőr alá helyezésével és fokozatos feltöltésével, ő dolgozta ki a módszer részleteit az ikrek számára. Mivel ez egy száz-százötven napos folyamat, több, kisebb műtéttel és napi szintű ellenőrzéssel, egyszerűbb volt Magyarországra hozni az ikreket, mintsem kiköltözni. Még nem tudjuk, hogy ha ez a folyamat lezárul, Bangladesben vagy itt végezzük el a koponya- és agyszétválasztó műtétet.

– Mennyire kockázatos a szétválasztás?

– Dr. Hudák István műtétei sokat segítettek, de minden lépés kockázatos. Nagyon fel kell rá készülni, 3D tervezéssel, friss elhunytakon való bonctermi gyakorlással, de sajnos akkor sem mehetünk biztosra. A világon senkinek sincs 3-4-nél több esete, és azok is nagyon különbözőek. Akárcsak mi, minden betegre személyre szabottan, hónapokig, évekig készültek a különböző nemzetiségű orvoscsapatok, és így is rengeteg a kudarc. Minden lépés csak a szülők kérésére történhet meg, ez a legfontosabb. A Teremtő Isten nem sziáminak alkotta az embereket, mi csak segítjük a természetbe teremtett öngyógyító erőt azzal, hogy egy mesterségesen, előre, gondosan megtervezett óriási vénás elzárást hajtottunk végre, most pedig a lágyrész kezelése következik, végül pedig koponya- és agyi traumát hozunk létre, nagyon pontosan tervezett érpályán belüli endovaszkuláris, agyi mikrosebészeti és plasztikai sebészeti módszerekkel, majd mindezt rekonstruáljuk. Egész orvosi életünkben ezzel foglalkoztunk, csak ellenkező irányból, vagyis a traumát az élet okozta, nem mi.

– A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány össze tudja gyűjteni a szükséges összeget?

– A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány költségvetéséből álljuk az akciót. A kiutazásokat, a kinti műtéteket is mi finanszírozzuk. Az ikrek ideutazását a bangladesi állam kifizeti, a Semmelweis Egyetem pedig befogadta az ikreket az előzetes vizsgálatokra, műtőt biztosít és sikerült annyi támogatást és adományt összekoldulnuk, hogy az eddigi kiutazásainkat fedezni tudjuk, megoldjuk a család itt tartózkodásának költségeit és beszerezzük a szükséges drága orvosi eszközöket a műtétekhez. Jelenleg a lehetséges dakkai műtétre gyűjtünk, a 20-25 fős magyar orvos-, műtősnői, ápolói és technikusi gárda kiutazására. Pontos összeget nem tudok mondani, voltak elképzeléseink róla, de eddig mindegyiket felülírta az élet.