Az önkormányzat közleménye szerint már áprilisban hozzáláttak az irtáshoz mintegy 715 hektáron. Ebben az esetben nem kellő szakmai alapossággal határozták meg, mikor kell szúnyogirtást végezni, és így olyan időszakban került sor a költséges és környezetkárosító kezelésre, amikor az teljesen értelmetlen volt. Lakossági bejelentés szerint ugyanis április 12-én szélben és hűvös, szeles időben tartottak irtást, amikor egyfelől elviszi a szél a permetet, másfelől nincs a szúnyogoknak aktivitása, és még az irtáshoz szükséges köd sem képződik a permetszerből – írja közleményében a Levegő Munkacsoport.

Azok a települések, melyek ezt megengedhetik maguknak, évente 4-5 alkalommal szoktak egy-egy területen kémiai szúnyoggyérítést végezni. A Levegő Munkacsoport ezért azt kérte a százhalombattai önkormányzat jegyzőjétől és az illetékes BFKH Érdi, Budaörsi Kistérségi Népegészségügyi Intézet vezetőjétől, hogy vizsgálják meg, milyen szakmai alapon döntöttek arról, hogy térségükben megdöbbentően sokszor szükséges a szúnyoggyérítés. A felesleges szúnyogirtás ugyanis nem csak jelentős adóforintokat emészt fel, de környezeti és egészségügyi kockázatokat is jelent, különösen, hogy a hazánkban szúnyogirtásra engedélyezett kémiai irtószer, a deltamethrin károsíthatja az emberi hormonrendszert, és emiatt hosszú távú egészségügyi kockázatai vannak – így néhány éven belül várható az uniós betiltása.


Vezér Mihály: fölösleges az aggodalom

Részben pontosította, részben cáfolta a környezetvédő szervezet állításait Vezér Mihály (Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület), Százhalombatta polgármestere. Mint azt az MTI-nek elmondta, a kifogásolt április 12-i irtás úgynevezett szezon eleji próba volt (ekkor teszteltek egy új gépet, illetve egy új, kíméletes szert is) s ezt nem akarták „élesben”, a legnagyobb szúnyoginvázió idején végezni. A gyérítés gyakoriságával kapcsolatban a polgármester úgy fogalmazott: a szúnyoggyérítés tervezett 33 alkalma nem önálló irtást, hanem összesen 33 alapműveletet jelent. Jellemzően több alapműveletet (légi és földi) és több területrészt kombinál 2-4 nap alatt a gyérítést végző cég.

Hangsúlyozta: bár a Duna-parti település lakosai szenvednek a vérszívóktól, minden valószínűség szerint a tervezett gyérítési keretszámnál kevesebb irtásra lesz szükség.

A polgármester példaértékűnek nevezte, hogy Százhalombattán az irtások 30 százalékát biológiai módszerrel végzik.

A legkorszerűbb, ULV-technológiát , és a legkisebb dózisú szert használó, képzett szakemberekkel dolgoztató százhalombattai önkormányzat felvette a kapcsolatot több tanácsadó céggel, de szívesen veszi a Levegő Munkacsoport építő javaslatait is a szúnyoggyérítéssel kapcsolatban – közölte Vezér Mihály.

(MTI)