Nagy tervekkel vágott neki a kormányzásnak Gyurcsány Ferenc 2006 tavaszán, miután Balatonőszödön elismerte, hogy az előző ciklusban trükkök százait alkalmazták az ország irányításánál. Úgy fogalmazott: „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este. Nem akarom tovább csinálni! Vagy megcsináljuk és van hozzá egy emberetek, vagy mással kell csinálni.”

A szocialista pártelnök-miniszterelnök a mostani lehetséges kormányfőjelöltekről is beszélt Balatonőszödön. „Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos véleményformáló makrogazdasági ügyekben Kornaitól Bokrosig, Békéstől Surányig, Vértestől a jó ég tudja, azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. És azt is meg kell mondjam nektek, hogy nagyon sok nagy ötlettel találkozom. Phu, a hétszázát neki! És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is százmilliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak.”

Gyurcsány Ferenc meglehetősen kritikusan fogalmazott három évvel ezelőtt Surányi György egykori jegybankelnökről is. „Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy őneki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot is. Dolgozunk sokáig vele, majd elküldi a papírját, kiszámolja, és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon, és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében. Ja! Ha a 230 milliárd forint benne van a pakkban, akkor úgy már nincsen megoldásunk!”

A Medián most hétfőn közzétett kutatása szerint a válaszadók számára felsorolt személyek közül Bokros Lajos a legismertebb és egyben a leginkább megosztó lehetséges miniszterelnök-jelölt: róla mondták a legtöbben azt is, hogy nagyon alkalmas lenne és azt is, hogy egyáltalán nem lenne az. Összességében Surányi György egykori jegybankelnök kapta a legjobb „osztályzatot”, a felsoroltak közül az MSZP és a Fidesz szavazótáborában is ő a „nyerő”.

(InfoRádió)