Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gulyás Gergely (b2) és Dunai Mónika (b) egy 17. kerületi leaszfaltozott földút átadásán 2020-ban
Hirdetés

Gulyás Gergely sajtótájékoztatón közölte: a forrás biztosítását a jövő évi költségvetés módosító indítványai között fogadta el az Országgyűlés.

Az elmúlt években is hasonló mértékű összeget adott a kabinet erre a célra – mondta a miniszter. Emlékeztetett: korábban a fővárosi Fidesz-frakció forrást kért a kormánytól ahhoz, hogy ne maradjon aszfaltozatlan út Budapesten.

A helyzet azóta romlott – folytatta -, hiszen az új fővárosi vezetőség „egyértelműen politikai alapon” osztja az útfelújításra rendelkezésre álló mintegy 25 milliárd forintnyi támogatást.

Korábban írtuk

Az utak felújításának esetében „a politikai hovatartozásnak (…) nem lehetne jelentősége” – mondta Gulyás Gergely, kijelentve: ezért az ötmilliárdos forrást jövőre is jó célokra fogják felhasználni.

A közelmúltban fideszes kerületi polgármesterek által tervezett, korábban a főváros által jóváhagyott útfejlesztésektől „büntető jelleggel” vont el a forrást Budapest új vezetősége – mondta a miniszter, aki ennek a gyakorlatnak a beszüntetését sürgette.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Útépítési Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a fővárosi „szivárványkoalíció” „szakmainak csúfolt” döntése hátrányosan érinti a kilenc nem baloldali vezetésű kerületet.

Ismertetése szerint ezek a városrészek Budapest területének 50 százalékát képviselik, ahol az összlakosság majdnem egyharmada él. Szatmáry Kristóf a leginkább felháborítónak azt nevezte, hogy a Budapest területének egyharmadát jelentő XVI., XVII., XXI. és XXIII. kerületben az új városvezetés „nulla forintot határozott meg” a fővárosi utak felújítására.

Dunai Mónika, a XVII. kerület, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselőjének tájékoztatása szerint Budapest legnagyobb alapterületű kerületeként a leginkább érintettek a forráselvonásban.

A főváros vezetése 260 ezer emberről és alapterületének 10 százalékáról is lemondott – hangoztatta a fideszes politikus.

Beszámolt arról, hogy a Rákosmentén folyamatosan javítani kell az úthálózat egyharmadát kitevő földutakat, a közvetlen állami segítséggel indított aszfaltozási program immár két éve tart.

Dunai Mónika szerint a meglévő utak karbantartása és felújítása szempontjából is a fővárosi forrásmegvonás legnagyobb kárvallottja Rákosmente.

Reméli – mondta -, hogy a bejelentett kormányzati forrásból megépülhet a Rákosliget és Rákoskeresztúr között korábban tervezett összekötő út. Dunai Mónika szólt a Rákosmentén épülő multifunkcionális sportcsarnokról is, megjegyezve, hogy a kerület egy lámpás csomópontot épített volna ott a főváros segítségével, azonban „Karácsony Gergely ezt is lenullázta”.

Álláspontja szerint „bosszúnak is tekinthető” hogy a XVII. kerületben élő Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, akit nem választottak meg országgyűlési képviselőnek, „hagyta”, hogy az elmaradó útfelújítások miatt a rákosmentiek közlekedése ilyen sok időt vegyen igénybe. Gulyás Gergely újságírói kérdésre közölte: az útfelújítási források elosztásáról nem politikai alapon fognak dönteni. A Hajógyári-szigetre vonatkozó kérdésre úgy reagált, hogy ha a terület árvízvédelméhez fákat kell kivágni, akkor azt meg lehet tenni.

A miniszter a Lánchíd felújításáról azt mondta, hogy a főváros politikai vitát akar és nem a hidat felújítani, január óta semmit nem tett az ügyben.

Ugyanazt a forrást, amelyet Tarlós István korábbi főpolgármesternek biztosítottak volna, biztosítják az új városvezetésnek is – jelezte, azt is megjegyezve, hogy a járványhelyzet alatt is lett volna lehetőség a közbeszerzés előkészítésére. A miniszter ehhez azt is hozzátette: „egészen komolytalan úgy pénzt kérni, hogy nem tudják, mennyibe kerül a felújítás”.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke szerint összességében jót cselekedtek az álmentős videóval és ő azt újra leforgatná, Gulyás Gergely úgy reagált: „jobb lenne a magyar közéletet nem fertőzni tovább azzal, hogy nyílt hazugságokkal, hamisított videókkal próbálják megvádolni a védekezésben részt vevőket”.

A főváros és a Budapesti Közlekedési Központ javaslatára, miszerint a koronavírus miatt szeptembertől délelőtt 9 órakor kellene kezdeni az oktatást az iskolákban, Gulyás Gergely azt mondta: több ellenérvet lát, mint e mellett szólót.

Nem tartja helyes indoklásnak – tette hozzá -, hogy a későbbi iskolakezdés miatt kisebb lenne a tömeg a közösségi közlekedésben.