Ebből 400 millió az állami támogatás, a fennmaradó összeget pedig a két cég állja. Az erről szóló megállapodást Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, egyben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, Vági Márton, az MLSZ főtitkára, valamint Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón.

A program meghatározó eleme a szövetség stratégiájának egyik alappillérét képező, a Magyar Tehetség Útja Európa Élvonalába utánpótlás-fejlesztési koncepciónak. A megállapodás értelmében a két vállalat a programot, azon belül pedig célzottan a gyermeklabdarúgás BOZSIK – Gyermek Intézményi Programját, valamint az utánpótlás korosztályos válogatottakat támogatja. A program elnevezése mostantól hivatalosan OTP-MOL Bozsik-program. Az új programban jelentős változás, hogy a 3-tól 21 éves korig foglalkozik a fiatalokkal.

„A Bozsik-program újraindításától azt várjuk, hogy a tudatosan tervezett és széles körben menedzselt utánpótlás-nevelés révén hamarosan a mainál is sokkal több tehetséges fiatal focista kerül a pályákra, és ez belátható időn belül érezhető javulást jelent a hazai labdarúgás színvonalában” – mondta Csányi Sándor.

„A Bozsik program fő célkitűzései a tömegesítés, a tehetségkutatás és a tehetségek fejlesztése. Ennek elérése érdekében a szövetség egységes, átlátható rendszert épít, amely naprakész, hiteles és ellenőrizhető formában regisztrálja a programban résztvevő labdarúgókat. A verseny és képzési rendszer kialakítása megfelel az UEFA és a FIFA szakmai követelményének” – tette hozzá Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója.

„Ez a program mindenkinek szól, aki a labdarúgással akar foglalkozni” – nyilatkozta Vági Márton, az MLSZ főtitkára, aki hozzátette: legalább tízéves távlatban gondolkoznak.

Czene Attila, sportért felelős államtitkár azt mondta: „Szeretném megköszönni ennek a két cégnek azt az áldozatos munkát, amelyet a magyar sportért tesznek.”

A Bozsik-program 2002-ben indult, ám egy évvel később anyagi gondok miatt félbeszakadt. A Bozsik-program második ütemének indítására 2004 októberében került sor – akkor az OTP és a MOL 550 millióval szállt be -, egy évvel később az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az „Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programja” címmel tüntette ki. 2006 februárjában a támogatók visszalépése miatt azonban időszakosan megszűnt. Csányi Sándor tavalyi hivatalba lépését követően ismét életre hívták a programot.

A sajtótájékoztatón szóba került az MLSZ új pályaépítési programja is, ennek kapcsán elhangzott, hogy várhatóan évente 8-10 milliárd forintot költenek majd grundokra, amatőr és profi pályákra.

(MTI)