Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvénymódosítási javaslatot nyújtott be pénteken, amelynek értelmében a 2019 májusában esedékes európai parlamenti választáson az Európai Unión kívüli magyar állampolgárok is szavazhatnának.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Mivel sarkalatos törvényről van szó, a módosítás elfogadásához kétharmados többséghez van szükség. Még nem ismert, mikor fogja tárgyalni a parlament, de az alkotmányozó kormánypárti többségnek köszönhetően várhatóan elfogadja az országgyűlés.

A jelenleg érvényes szabályok szerint az európai parlamenti választáson csak az Európai Unióban lakó magyar állampolgárok adhatják le a voksukat a magyar pártok listáira. Ez a kör bővülne elsősorban az ukrajnai és szerbiai állampolgárokkal, de a módosító megszavazása esetén az egész világon szavazhatnának a magyarok.

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló 2003. évi CXIII. törvény a következő bekezdéssel egészülne ki:

(1a) Az Európai Parlament tagjainak választásán az a magyar állampolgár is választó, aki
a) Magyarországon élő, lakcímmel nem rendelkező választópolgár,
b) az Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkezik.

Semjén Zsolt többek közt az Alaptörvény XXIII. cikkére hivatkozik, amely első paragrafusának értelmében „Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen”.