A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által lefolytatott összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás a legalaposabb hatósági engedélyezési eljárások egyike, amely garantálja, hogy a beruházásnak a lehető legszigorúbb környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelnie. A kiadott engedélyében a környezeti elemek, így például a talaj, a levegő, a természet, a víz védelme, valamint a zajvédelem érdekében számos kötelezettséget írtak elő a beruházó számára. Emellett több esetben a jogszabályokban meghatározottnál is szigorúbb határértékek betartását és gyakoribb ellenőrzéseket állapított meg a hatóság – közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal.

Hirdetés

A CATL 2022. november 28-án nyújtotta be kérelmét, ennek alapján folytatta le a kormányhivatal az összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárást. Az eljárás 2023. február 13-án zárult le, és a Debrecen déli ipari parkba tervezett akkumulátorgyár minden eddiginél szigorúbb feltételekkel kapott egységes környezethasználati engedélyt.

A döntés még nem végleges.

A kormányhivatal a jogszabályi előírások szerinti időpontban és tartalommal közzéteszi a határozatot a honlapján is. A határozat kivonata már elérhető, teljes terjedelmében pedig a döntés véglegessé válásakor, február 18-án lesz lehetőség megjelentetni – ismertette a kormányhivatal.

Korábban írtuk

A Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár megépítése heves vitákat váltott ki. Az utóbbi hetekben kapta fel a baloldal az ügyet, és a beruházás elleni tiltakozásoknál ellenzéki politikusok és a baloldali demonstrációkról ismert tüntetők szították a hangulatot.

Nemrég megszólalt a beruházó CATL, és cáfolta a felmerült vádakat. Leszögezték: világszerte működő akkumulátorgyáraik jelenleg is megfelelnek minden szabálynak.

Rémhírnek bizonyult az a többször hangoztatott aggodalom is, hogy a leendő gyár napi vízfogyasztása 40–60 ezer köbméter lehet. Ugyanakkor a hazai gazdaság már középtávon komolyan profitálhat a debreceni és más, hasonló volumenű beruházásokkal – írja a Magyar Nemzet.