Fotó: MTI/Soós Lajos
Hirdetés

Kásler Miklós kiemelte: mind a labordiagnosztika, mind a modern sugárterápiás eszközpark rendelkezésre áll a gyógyításhoz, és Magyarországon minden rákellenes gyógyszer ingyenesen hozzáférhető, a társadalombiztosítás több mint 350 daganatellenes gyógyszert finanszíroz.

A miniszter úgy fogalmazott, a rákellenes világnap lehetőséget ad arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a megbetegedésekre, elsősorban a megelőzés fontosságára.

Emlékeztetett, Magyarországon Európában az elsők között állították össze 1993-ban a nemzeti rákellenes programot, amely az Egészségügyi Világszervezet egyik „alapmunkája” lett.

Mint fogalmazott, a daganatos megbetegedések elleni küzdelemnek több „tétele” van, így az életmód, a táplálkozás, vagy a kémiai rákkeltő anyagok kiszűrése, tehát azok a tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

A másik fontos lépés a megelőzésben, hogy a daganatokat olyan stádiumban ismerjük fel, amikor még nem okoznak tünetet – mondta, hozzátéve, populációs szintű szűrésre mindössze három szerv – az emlő, a méhnyak és a vastagbél – esetében van lehetőség.

A diagnosztikában és a terápiában is minden lehetőség adott – közölte az onkológus professzor. A patológiai vizsgálatok közül kiemelte a molekuláris patológiai vizsgálatokat, amelyek a tumorok biológiai tulajdonságait célozzák, hogy mely daganatképző kóros gének jelenléte felel az adott betegben a rosszindulatú elváltozás kialakulásáért.

A szűrésekről szólva Kásler Miklós kiemelte, hogy a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltásnál az átoltottság 80 százalékos, és 2018 őszén elindult a vastagbélszűrés. Utóbbival kapcsolatban beszámolt arról, hogy 570 ezer érintett lakosnak küldtek levelet a vizsgálatra, és 170 ezer esetben vissza is küldték a mintát. Az eredmények alapján nyolcezer esetben javasoltak további kolonoszkópiás vizsgálatot, amelynek során 2500 esetben úgynevezett rákmegelőző állapotot, háromszáz esetben pedig már daganatot diagnosztizáltak.

Kásler Miklós említést tett a háziorvosi praxisoknak 10,5 milliárd forintos kerettel meghirdetett Három generációval az egészségért programról, amellyel – egyebek mellett – szintén a megelőzés, a szűrésekre való mozgósítás a fő cél.

Az utolsó tíz évben az állam csaknem 90 milliárd forintot fordított az onkológiai struktúra felépítésére, korszerűsítésére – emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a magyar onkológia és az Országos Onkológiai Intézet felkészültsége tette lehetővé, hogy tavaly Budapesten megalakulhatott a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia.