Fotó: mti, archív, illusztráció

Támogatásáról biztosítja a Székely Nemzeti Tanácsot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága – írja közleményében Potápi Árpád János államtitkár.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Egy közösség csak akkor tud megmaradni, ha sorsát maga alakítja, ha a közösség jövője szempontjából legfontosabb kérdésekről maga dönt – írja közleményében Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásáról biztosította a Székely Nemzeti Tanács által a Székely Szabadság Napja alkalmából szervezett felvonulást, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Székelyföld autonómiájának fontosságára.

A Magyar Kormány továbbra is a leghatározottabban kiáll azon álláspontja mellett, hogy az autonómia, az önrendelkezés joga a kisebbségben élő közösségek megmaradásának biztosítéka – hangsúlyozta.  

A székelység autonómiaigénye megalapozott és jogszerű, hiszen semmivel sem kíván többet, mint Európa számos más nemzeti kisebbsége: szabadon használni nyelvét és nemzeti jelképeit egy olyan autonómiaformában, amely nem sérti a többségi nemzetet, és amelyre Európában számos jól működő példa van.

Székelyföld autonómiájának kérdése minden magyar ember ügye: fontos, hogy emellett minden lehetséges alkalommal szót emeljünk. Március 10-én, a székely vértanúk marosvásárhelyi kivégzésének évfordulóján különösen fontos, hogy minél nagyobb számban hallassuk a hangunkat és közösen álljunk ki a székelység autonómiaigénye mellett.