Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (illusztráció)
Hirdetés

A napilap hétfői számában megjelent interjúban az államtitkár úgy vélekedett, hogy egyes országokban kényszerűségből a tanítás teljes elengedése mellett döntöttek, mert nem tudták volna elérni, hogy a tanulók többsége továbbra is részt vehessen az oktatásban. Magyarországon viszont felelős és ambiciózus döntés született a digitális oktatás bevezetésével.

Solymár Károly Balázs úgy fogalmazott, hogy Magyarország az emberi élet és egészség védelmének elsőbbsége mellett sikerrel célozta meg az oktatási rendszer minél kisebb sérelemmel járó átállítását.

Hangsúlyozta: a segítségnyújtás folyamatban van azon tanulók bekapcsolásáért is, akiknél a megfelelő eszközök vagy az internetkapcsolat hiánya miatt még felmerülhetnek nehézségek.

Az államtitkár a tapasztalatokról szólva elmondta, hogy az intézményvezetők, pedagógusok azonnal reagáltak a rendkívüli helyzetre. Mára összességében eredményesnek nevezhető ez a példa nélküli akció. Feladatokat kiküldeni, házi feladatot visszaküldeni, a virtuális térben tanórát tartani az intézmények nagy többségében már üzembiztosan sikerül – összegzett.

Ismertetése szerint az ITM elindította a Digitális jólét program koordinálásával a Digitális összefogás kezdeményezést, melyben a digitális ágazat szereplői a magyar polgárokra nehezedő terhek csökkentésén dolgoznak. A szektor mára több mint 180 digitális megoldással, alkalmazással, szolgáltatással áll rendelkezésre, egymillió munkavállaló otthoni munkáját, valamint közel 1,6 millió diákot és kétszázezer tanárt segítve. A felajánlások hozzájárulnak ahhoz is, hogy a több mint kétmillió 65 évnél idősebb állampolgár digitális úton kapcsolatot tarthasson családtagjaival, barátaival, így mérséklődjön a korosztály veszélyeztetettsége. Ingyenesen elérhetővé váltak vírusirtó rendszerek, dolgozatírás-hitelesítő rendszerek, filmadatbázisok és az egészségügyben dolgozókat támogató alkalmazások is – részletezte Solymár.

A távoktatás összességében sikeres, de a távolabbi jövőben is elengedhetetlen lesz a tanárok és a diákok közötti kapcsolat – mondta az államtitkár.