A szervezet szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a rendszerváltozás utáni magyarországi baloldalon végbement előválasztási folyamatokat vizsgálták. A „casting” nem más, mint a baloldali belharc egy újabb formája, amely végül egyféleképpen dőlhet el: Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök győzelmével – írták.

Hirdetés

Áttekintették a baloldali előválasztások történetét, és megállapították: a magyarországi baloldalnak mindig komoly kihívást jelentett a megfelelő miniszterelnök-jelölt megtalálása.

Míg a kormányfőjelölt megnevezéséhez korábban a Magyar Szocialista Párt (MSZP) erőcsoportjainak megegyezése kellett, később Gyurcsány Ferenc „pártütésével” és a baloldal fragmentálódásával „a belső konfliktusok pártok közötti vitákká alakultak át – melyek egy jelentős része a nyilvánosság előtt zajlott és zajlik”.

„Az előválasztás életre hívása ezen folyamat betetőzése csupán”, nem más, mint a baloldali belharc egy újabb formája, amelyet csak a nyilvánosság kedvéért igyekeznek egyféle „versenyként” bemutatni. Ezt bizonyítja, hogy 2004-től kezdődően rendre elmondható: Gyurcsány Ferencet „minden egyes kiválasztási folyamat vagy háttéralku esetében ott találjuk” – fogalmaztak.

Korábban írtuk

Nem volt ez másként a 2019-es fővárosi előválasztás esetében sem. Karácsony Gergely – aki a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt tanácsadóként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban – nyert a DK hivatalos jelöltjével szemben – idézték fel. A Párbeszéd társelnöke a budapesti városházán mégis „Gyurcsány Ferenc embereivel vette körül magát, a Fővárosi Közgyűlésben pedig a DK több MSZP-s polgármester átcsábításával olyan helyzetet teremtett, hogy a Gyurcsány-párt nélkül egyetlen javaslat sem valósulhat meg” – írták.

„Mindebből az következik, hogy bár komoly PR- és marketing-erőfeszítésekkel készül a baloldal a 2020 őszéig megtartandó előválasztási színjátékra, az igazából a volt miniszterelnök forgatókönyve alapján fog lezajlani” – vélekedtek.

Az ellenzéki erők közül egyedül a DK rendelkezik a kellő pénzügyi, szervezeti feltételekkel és aktivistahálózattal – jelentették ki.

Az Alapjogokért Központ elemzésének végkövetkeztetése, hogy a baloldali előválasztás „csak egyféleképp dőlhet el, mégpedig Gyurcsány Ferenc győzelmével”. Ez pedig még akkor is így lehet, ha nem közvetlenül a DK jelöltje diadalmaskodik, „Gyurcsány ugyanis akkor is nyer a baloldalon, ha veszít” – írták.