A teljes interjú a Demokrata július 20-i számában jelent meg.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

– Az energia-veszélyhelyzetben kidolgozott, hét pontból álló intézkedési terv részeként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig lesz érvényes a rezsicsökkentéssel meghatározott gáz- és áramár. Miért volt szükség erre a döntésre?

– Rendkívüli helyzet van, háború. Egész Európában energiaválság van, ezt a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozták. Energiaellátási gondok vannak és várhatóak, és az energiaárak is az egekbe emelkednek, az áram ára ötszörösére, a gázé hatszorosára nőtt egy év alatt. A kormány azért hirdetett energia-veszélyhelyzetet és hétpontos intézkedési tervet, hogy megerősítsük az energiaellátás biztonságát, magyarul szerezzünk több gázt, biztosítsuk az áramellátást, és az ilyen drasztikusan emelkedő energiaárak mellett is megvédjük a családokat, fenntartva nekik a rezsicsökkentést. Eddig belefért, hogy a fogyasztás mennyiségétől függetlenül biztosítsa a kormány a jelentősen csökkentett energiaárat, most, ebben a háborús helyzetben, ilyen energiaárak és energiahiány mellett ez nem lehetséges. Meghúztuk a vonalat az átlagfogyasztásnál, addig mindenki ugyanúgy a csökkentett áron kapja az energiát, a többletfogyasztást viszont ki kell fizetni piaci áron. Ha ezt nem lépnénk meg, akkor az egész rezsicsökkentést sodornánk veszélybe, így viszont továbbra is minden család és minden nyugdíjas csökkentett áron kapja az áramot és a gázt az átlagfogyasztásig, továbbra is havi 158 ezer forintot, évi 1,9 millió forintot spórolnak meg.

Hirdetés

– A fogyasztók hány százalékának kell tartania attól, hogy mostantól lényegesen magasabb árat kell fizetnie?

– Ahogy mondtam, továbbra is minden család, minden nyugdíjas spórol majd a rezsicsökkentéssel, csak az átlagfogyasztás felett kell többet fizetni. Mi úgy számolunk, hogy körülbelül a háztartások háromnegyedének átlagos a fogyasztása, őket továbbra is száz százalékban védi a rezsicsökkentés. A többiek jelentős része is a sávhatár közelében fogyaszt, ők egy kis odafigyeléssel a sávhatár alá is szoríthatják a felhasználásukat.

Korábban írtuk

– A családosok számíthatnak-e valamilyen kompenzációra?

– A nagycsaládosok gázfogyasztási kedvezménye ezután is megmarad, és dolgozunk minden más részleten, amely sokakat érinthet. A lényeg azonban az, hogy minden magyar családot, minden magyar nyugdíjast továbbra is véd a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig.

– A baloldal, élén Gyurcsány Ferenccel, korábban hevesen támadta rezsicsökkentést. Most pedig a kisemberek védelmezőjeként állítják be magukat…

– Gyurcsány Ferenc és a baloldal kezdettől a külföldi érdekek védelmezője az energiaügyekben is, 2013 óta naponta támadják a rezsicsökkentést, jókat kacarásztak rajta az elmúlt években, és okoskodtak, hogy a piacra kell bízni, mennyi rezsit fizessenek a magyarok. Ők ezt meg is csinálták kormányzásuk alatt, külföldiek kezére adták a közműcégeket, hagyták, hogy akár félévente rezsit emeljenek, és beszedjenek ezermilliárd forint extraprofitot a magyar családok kárára. A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar áram és gáz ára a legalacsonyabb Európában, és a magyar családok mostanra közel háromezermilliárd forintot spóroltak meg. Rezsicsökkentés nélkül egy átlagos áramfogyasztó a havi 7750 helyett 50 833 forintot fizetne. Az átlagos gázfogyasztás havi díja pedig most 15 833 helyett 131 444 forint volna. Szerintem a számok mondanak igazat, és nem Gyurcsány. A kisemberek védelmezője a rezsicsökkentés, amit az Orbán-kormány vezetett be, tart fenn kilencedik éve, és ebben a háborús helyzetben is védjük.

– Kell-e tartanunk attól, hogy télen nem lesz mivel fűteni?

– Egész Európa tarthat tőle, ha nem ér véget a háború, és folytatódik ez a hidegháborús brüsszeli szankciós politika. Valós a veszély, hogy idén ősszel és télen energiaellátási zavarok lehetnek egész Európában. A nyugati országok pánikszerű intézkedései is jelzik. Európában háborús energiaválság alakult ki, az árak az egekben vannak, az energiaellátás akadozik. Rendkívüli állapot van. Magyarországon is ezért hirdettük ki az energia-veszélyhelyzetet és próbálunk még több gázt beszerezni, kitermelni, fokozni a lignitbányászatot, valamint kiviteli tilalmat hirdettünk a kőszénre és a tűzifára. Kibővítjük és új elemekkel látjuk el az országos tűzifaprogramot, illetve vegyestüzelésű­kazán-programot indítunk el.

– Meddig tarthat az energia-veszélyhelyzet?

– Amíg háború van és energiaválság, addig biztos, hogy rendkívüli intézkedésekre van szükség. Mindannyiunknak az volna a legfontosabb, hogy véget érjen a háború, béke legyen, Brüsszel fejezze be a káros szankciókat, rendben érkezzen a gáz, az olaj, és zavartalan legyen az áramellátás.