Fotó: MTI/Varga György
Ellenőrzést tartanak a megyei kormányhivatal járványügyi ellenőrei a Zselic Katolikus Idősek Otthonában Zselickislakon 2020. május 7-én.
Hirdetés

Világos Krisztián, a fenntartó képviselője újságírókkal közölte: az ellenőrök az eljárásrendre, a fertőzéskontrollra, az izolációs területre voltak kíváncsiak, és úgy találták, hogy az intézmény közegészségügyi, járványügyi helyzete megfelelő, ezért intézkedésre, utóellenőrzésre nincs szükség.

Beszámolt arról, hogy a Kaposvárhoz közeli község Kossuth Lajos utcájában található otthon 1-3 ágyas szobáiban 99 emberről gondoskodnak, közülük 103 éves a legidősebb.

Az intézményben március 8. óta látogatási tilalom van, azóta új lakót sem vettek fel, betartják a kormányzati direktívákat és igyekeznek a legminimálisabbra csökkenteni az otthonon belüli kontaktusok számát – fogalmazott. Elmondta: a nagyétkezőt bezárták, a kápolnában nincs nyilvános miselátogatás, a mentális gondozás csak személyre szabottan, a szobákban folyik.

Korábban írtuk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Világos Krisztián hangsúlyozta, hogy az intézményben rendelkezésre áll a megfelelő számú és mennyiségű tisztítószer, valamint védőeszköz, belépéskor ellenőrzik a testhőmérsékletet, az érkezőknek kötelező szájmaszk, kesztyű, védőruha viselése. Az alkalmazottak képzésen, mentális felkészítésen vettek részt, tudásukról számot is adtak.

Ma a dolgozóinknak a „békeidőkhöz” képest 50-60 százalékkal több a terhük, a lakóknak kényelmetlenséggel, lemondással jár a jelenlegi helyzet – közölte a fenntartó képviselője. Kitért arra is, hogy az otthonban élő idősek számára kiemelten fontos a gondozók arca, mosolya, metakommunikációja, amelyet a maszk most eltakar.