Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

Az ellenzéki politikus úgy látja, a Balti államok az elmúlt 7-8 évben sokkal nagyobb mértékben tudták növelni a GDP-jüket. Bár imponáló a foglalkoztatás növekedése Magyarországon, de a GDP-emelkedéssel összevetve kiderül: a termelékenység mindössze 3 százalékkal nőtt – mondta. Igen soványnak nevezte az adósságcsökkenést, mivel az elmúlt években uniós forrásokból és a magánnyugdíjpénztárakból több mint 50 százaléknyi GDP-arányos többletforrás került be a magyar gazdaságba.

A képviselő szerint ha Magyarország 2030-ig az unió átlagánál nagyobb, négy százalékos növekedést akar elérni, akkor vendégmunkásokra lesz szüksége. 2030-ra legalább egymillió vendégmunkást kell behozni – mondta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy reagált: Mellár Tamás csatlakozott azokhoz a baloldali közgazdászokhoz, akik „mindig megmondják a tutit”, hogy mennyire nem lehet Magyarországon gazdasági növekedés, hogy mennyire nem lehet azt fenntartani, aztán a valóság erre szépen rácáfol.

Hozzátette: a képviselőnek megint nem lesz igaza. Mégis csak az a valóság, hogy 2019 első negyedévében 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság, és ez a legjobb eredmény az unió tagállamai között; 2018-ban pedig több Magyarországon született ember tért vissza, mint amennyi elvándorolt – közölte.