Stágel Bence KDNP-s országgyűlési képviselő, az IKSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy tavaly is hirdettek tematikus évet „Szólj bele a közéletbe” címmel, amelynek apropóját az adta, hogy egy nyilvánosságra került felmérés eredménye szerint a 18-35 év közötti korosztály harmada azt mondta, számára mindegy, hogy demokráciában vagy diktatúrában élnek-e, egyhetedük pedig a diktatúrát lényegesen jobbnak nevezte a demokráciánál. Akkor párbeszédre hívták az ország különböző pontjairól a fiatalokat annak érdekében, hogy Magyarország megújításában más típusú és jellegű, egy együttműködésre alapozó hazai közélet megalapozásában vegyenek részt – mondta, hozzátéve: örültek annak, hogy a fiatalok sok törvény, köztük például a felsőoktatási vagy a köznevelési jogszabály konzultációjában részt vettek.

Az idei évre meghirdetett rendezvénysorozatuk kapcsán úgy fogalmazott: az a küzdelem, amit Mindszenty József két diktatúra ellen is végzett, a független, szabad Magyarországért való áldozatkész küzdelme, mindannyiunknak igazi példát jelent. Szeretnék, hogy példázatát és életpályáját minél több fiatal megismerhesse, ha társukká szegődne minél több fiatal az igazság keresésében és a közjó védelmezésében – mondta az IKSZ elnöke.

Gaal Gergely, az IKSZ elnökhelyettese arról beszélt, hogy Mindszenty életművének üzenete nemcsak azért aktuális most, mert 120 éve született, hanem azért is, mert olyan állapotban van egész Európa és a nyugati civilizáció is, amikor különösen fontos a karakteres és határozott kiállás az értékeink mellett. A hercegprímás olyan egyházfő, államférfi volt, aki hajlíthatatlanul ragaszkodott az általa fontosnak tartott értékekhez, ezért a mai fiatalok előtt is példaképül állhat – jelentette ki. Emlékeztetett: Mindszenty József mindkét XX. századi diktatúrával szemben állt, és mindkettő bebörtönözte őt. Rendezvénysorozatuk célja épp ezért az, hogy a mai fiatalok is megismerhessék életművét, tevékenységét, bátorságát – összegzett.

Az IKSZ országszerte, a helyi szervezetek segítségével rendezi meg a programokat, a központi esemény várhatóan tavasszal Veszprémben lesz, ahol egy konferenciát szerveznek a keresztényüldözésről. Javaslatokat tesznek arra is, hogy terek, utcák kapjanak nevet Mindszenty Józsefről.

Gondi Mátyás, az emlékévsorozat szervezője arról beszélt, hogy a programsorozat fővédnöke Székely János püspök. Annak érdekében hogy minél szélesebb körben jusson el a fiatalokhoz Mindszenty példája, létrehoznak egy kifejezetten erre a célra készülő internetes oldalt, rövidfilmet készítenek, esszépályázatot hirdetnek gimnazisták számára, amellyel fel szeretnék tárni a kommunista rezsim idején üldözött keresztény papok, tiszteletesek történeteit egy kötetbe foglalva, továbbá nyáron zarándoklatot szerveznek Kárpát-medencei fiataloknak, ősszel pedig egy emlékkoncertet tartanak.

(MTI)