Hetente ülésezik az MSZP operatív irányítását ellátó országos választási bizottság (ovb), amely nemrégiben tárgyalta meg a párt választási felkészülési ütemtervét. A dokumentum a jövő héten kerül a megyei elnökök elé, majd a választókerületi elnökök is megvitatják. Az ovb kialakította a feladatleosztást, amely szerint minden pártvezető fontos és személyre szabott feladatot kap a következő hónapokra. Ez azokat is érinti, akik hivatalosan csak a hónap végén elfogadásra kerülő bővítés után lesznek az ovb tagjai. A bővítés azután merült fel, hogy a felső vezetésben ellentét alakult ki az EP-választás lesújtó eredménye után. Először az elnökség egyik ülésén vetették fel a „fiatalok”, hogy a vezetés kérjen bizalmi szavazást maga ellen a júliusi kongresszuson, de ekkor alulmaradtak. (A javaslatot Ujhelyi István és Mesterházy Attila alelnökök, Vadai Ágnes, Varga László és Bárándy Gergely elnökségi tagok támogatták.) A következő állomás az volt, amikor a párt fővárosi szervezete is határozatban kérte az elnökséget a bizalmi szavazás kezdeményezésére; ezt több háttéregyeztetés követte, bevonva Botka László szegedi polgármestert, Ficsor Ádám titokügyi és Molnár Csaba kancelláriaminisztert, s a fiatalítást szorgalmazó Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest. Végül az a kompromisszumos javaslat született, hogy az ovb-t kibővítik néhány „új arccal”, az elnökség pedig az őszi kongresszuson, amely miniszterelnök-jelöltet állít és dönt az országos listáról, tisztújítást hajt végre. A megállapodás felemásan valósult meg, a júliusi kongresszuson ugyanis, bár elfogadták a kiegyezésben foglaltakat, az ovb-bővítést áttolták a választmánynak. A testület várhatóan a hónap végén ülésezik. Lendvai Ildikó pártelnök javaslata szerint az ovb-be kerülne Botka, Ficsor, Molnár Csaba, Boldvai László Nógrád megyei és Burány Sándor fővárosi elnök.

A Népszabadság úgy tudja, az MSZP programkészítő csoportját Lendvai Ildikó vezeti, a program szervezésében Lamperth Mónika elnökhelyettes kap érdemi feladatot. Molnár Csaba irányítja a kormányzati elszámolás elkészítését.

Az MSZP programja két részből áll majd: egy kormányzati tervcsomagból és egy a válság utáni időszak társadalmi problémáinak kezeléséről szóló programból. A választást előkészítő szervező csoportot Szekeres Imre elnök-helyettes vezeti, s itt kapott szerepet Ujhelyi és Puch László pártigazgató. A társadalmi partnerekkel Kiss Péter egyeztet, Juhász Ferenc elnökségi taggal. Simon Gábor választmányi elnök és Mesterházy Attila frakcióvezető a saját szervezetük koordinációjáért felel. A kibővülő ovb új tagjai sem maradnak feladat nélkül. A választási program megyei szintű összehangolását valószínűleg Boldvai László kapja, míg a budapesti koordinációt Burány Sándor. Ezenkívül fontos poszt a jelöltek felkészítése, ezt – kizárásos alapon – valószínűleg Ficsor Ádám kaphatja. Utóbbi azért is érdekes, mert Lendvai Ildikó a kongresszuson világossá tette: azok a kormánytagok, akik egész embert kívánó feladatot kapnak, legkésőbb a költségvetés elfogadása után ki kell hogy jöjjenek a Bajnai-kabinetből.

A Népszabadság megbízható forrásai szerint ez – jelen leosztásban – elsősorban Ficsor Ádámot érintheti, de ha vállalja majd a kampányfőnöki feladatot, Szekeres Imre is távozhat a kormányból. A lap forrásai a lehetséges érintettek közé sorolták Kiss Pétert is, hozzátéve: a költségvetés elfogadásáig mindenképpen a kormányban kell maradnia.

(Népszabadság)