A minisztérium közleménye emlékeztet: Magyarország sokáig gyógyszer nagyhatalomnak számított. A két világháború között az ötödik gyógyszergyártó és exportőr volt a világranglistán, és a KGST is jelentősen támaszkodott a magyar gyógyszeriparra, melynek örök jellegzetessége volt, hogy igen erősen támaszkodott a hazai egyetemek orvos- és gyógyszerésztudományi karaira. A világjárvány megmutatta, hogy milyen kiszolgáltatott egy ország, ha nincs megfelelő gyógyszer-gyártási és fejlesztési kapacitása.

Hirdetés

A kormány számos lépést tett az elmúlt évben a magyar egészségipar, ezen belül a gyógyszeripar erősítése érdekében. Kidolgozták az egészségipari stratégiát, jelentős, 100 milliárdot meghaladó összegű pályázati támogatásban részesültek a vállalatok, döntés született és megkezdődött a debreceni vakcinagyár építése, a hazai gyártókra és egyetemekre épülő számos kutatási projekt kezdődött meg. E folyamat következő lépése a gyógyszergyártás innovációs környezetének fejlesztésérét irányító miniszteri biztos kinevezése.

Szabó László korábban a TEVA vezetője, majd Magyarország washingtoni nagykövete volt, így gyógyszeripari ágazati tapasztalatokkal és megfelelő diplomáciai gyakorlattal egyaránt rendelkezik – közölte az ITM.

Korábban írtuk