Hamarosan 200-300 újabb oltópont nyílhat a meglévő ötezer háziorvosi rendelő mellett országszerte – tudta meg a Népszabadság.

A lap szerint a Kormányzati Koordinációs Bizottság mai ülésén hagyják jóvá az egészségügyi miniszter által összeállított javaslatcsomagot. Az új rendszer megvalósításához ugyanis több százmillió forintot kér az egészségügyi tárca.

Az oltópont abban különbözne a háziorvosi rendelőktől, hogy ugyanabban a helyiségben, vagyis egyetlen orvos-beteg találkozással lehetne felíratni, kiváltani és beadatni a vakcinát. Egyelőre több helyszín is szóba került lehetséges oltópontként: a kórházak, a szakrendelők, továbbá az ÁNTSZ oltóközpontjai, laborjai.

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy az oltás beadásáért fizetni kellene, de a bevétel az adott intézményt illetné.

Az oltópontokon dolgozó orvos mérné fel a vakcinát kérő személy állapotát, és döntene, beadható-e az oltás. A taj-kártya bemutatására az oltópontokon is szükség lesz. Aki túlesett a szúráson, oltási bizonyítvány kap.

A Magyar Nemzet arról ír: amikor az Omninvest pilisborosjenői üzemében a H1N1 elleni vakcina ampulláit bedobozolják, még csak nettó 1090 forintba kerülnek. Amikor azonban a páciens megvásárolja a szert, már 1930 forintot kérnek el tőle. Az árkülönbözet nagyobbik részét az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet fölözi le.

Az állam és az Omninvest közötti, tegnap nyilvánosságra hozott szerződésből egyébként kiderül az is, hogy a vakcinaszámla nagyobb részét – 3,746 milliárd forintot – a jövő évi költségvetésből fizeti ki az állam a ciprusi hátterű magáncégnek, amelynek valódi tulajdonosaira a papírokból sem derül fény.

(hirado.hu, Népszabadság, Magyar Nemzet)