Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

–  Szomorú hírt kaptunk. Kriza Ákos néhány hete bejelentette, hogy súlyos betegsége miatt nem tud még egy ciklust vállalni. Ezzel egyidejűleg azt is közzétette, hogy önt javasolja polgármesternek. Így lett néhány napja a Fidesz–KDNP miskolci polgármesterjelöltje. Eddig a település jegyzőjeként tevékenykedett. Mikor került a városházára?

–  2014-ben. Jogászként végeztem, 33 éves vagyok, egy gyönyörű gyermek édesapja. Miskolcon születtem, tősgyökeres miskolci családból származom. A tanulmányaim után Budapesten rendezkedtem be. Dolgoztam multinacionális cégnél, nemzetközi ügyvédi irodánál, azután a Miniszterelnökségre hívtak. A Miniszterelnökségről Kriza Ákos hívott haza 2014-ben, hogy dolgozzam mellette kabinetfőnökként. 2016 decembere óta pedig Miskolc város jegyzője vagyok.

–  Fiatal kora ellenére elég mozgalmas életút.

–  A feladatok mindig megtaláltak. Engem a Miniszterelnökségre is már hívtak, nem én jelentkeztem oda, és most, ebben a nehéz helyzetben sem volt másként. Kriza Ákost minden tekintetben a példaképemnek tekintem. Megmutatta nekem, milyen egy igazi, felelős városvezető. A polgármester-jelöltségre is csak azzal a feltétellel fogadtam el a felkérést, hogy mindig segíteni fogja a munkámat, és most a kampányt is.

–  Ez mindenekelőtt az egészségi állapotától függ. Jobbulást kívánunk neki.

–  Polgármester úrnál kevés erősebb embert ismerek. Annak idején, amikor hazahívott, 24 óra alatt döntöttem úgy, hogy irány haza, mert Miskolc az otthonom.

–  Nem bánta meg?

–  A feladat nagyon megtisztelő volt számomra. Örömmel jöttem haza, mert ma már Miskolc egy szerethető, élhető város.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

–  Nem volt mindig így. 2010 előtt katasztrofális közállapotok jellemezték. Lepukkant belváros, tömeges munkanélküliség, gazdátlanság, kosz, piszok, romló közbiztonság. A lillafüredi függőkertek le voltak szakadva, a diósgyőri vár bokáig sem ért. A hajdani fürdőváros strandjai bezártak, a villamosközlekedés évekig húzódó felújítás miatt bizonytalan ideig szünetelt, a DVTK-stadion rozsdás tribünjei használhatatlanok és életveszélyesek voltak, a városban nyomortelepek, az avasi Fészekrakó program körül pedig egymást érték a botrányok. A turisták elmaradtak, a helybeliek, ha tehették, menekültek Miskolcról. Emlékszik rá?

–  Emlékszem. Ahogy arra is, hogy a város 2010 óta Kriza Ákos irányításával a XX. századból a XXI. századba lépett. Meggyőződésem, hogy a múlt század elején tapasztalható prosperitáshoz, Soltész Nagy Kálmán polgármesterségéhez fogható a város elmúlt kilenc évének fejlődése. A XX. század vége Miskolcot megtépázta, de 2010 óta Kriza Ákosnak sikerült újra visszaadnia a város hitét és önbecsülését, ezzel a fejlődés új távlatait nyitva meg. Ezeket az eredményeket kell megvédenünk és továbbvinnünk. Azt a fejlődést, amit egyébként a miskolciak már látnak, még inkább érezhetővé kell tennünk. Én erre a feladatra vállalkoztam.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

–  Milyen politikai környezetben indul?

–  Az egyik kihívóm Veres Pál, aki Gyurcsány Ferenc és az MSZP jelöltje.

–  Veres Pál állítólag független.

–  Mitől? Vagy kitől? A támogatói azok, akik 2010 előtt romba döntötték Miskolcot. Velük fogott össze a mára a baloldalra sodródott Jobbik. Azokkal, akiket korábban ők maguk neveztek címeres bűnözőknek. Veres Pál olyanokkal kötött szövetséget, akik 2010 előtt tönkretették ezt a várost. Akik 36 milliárd forint adósságot hoztak össze, akik engedték a fészekrakók Avasra telepítését. Akik tétlenül nézték, hogy kialakulnak a nyomortelepek, hogy a közbiztonság az országban az egyik legrosszabb állapotba került. Még hosszan sorolhatnám mindazt a városromboló tevékenységet, amelyet a szocialisták irányítása alatt Miskolc kénytelen volt elszenvedni, és amiből a város az elmúlt kilenc évben a Fidesz–KDNP vezetése alatt sikeresen kitört. Ezeket az eredményeket kell megvédeni, másrészt attól a veszélytől kell megvédeni a miskolciakat, hogy ezek az emberek visszatérjenek a hatalomba.

– Vannak más riválisok is. Kik ők?

–  Egyelőre két jelölt jelentette be az indulását. Az egyik a Mi Hazánk Mozgalom, a másik egy új formáció, az Új Lendület Miskolcért támogatottja, utóbbit máris a miskolci Berki Krisztiánnak hívják. De talán a Munkáspárt is állít önálló polgármesterjelöltet, programmal viszont eddig érdemben senki nem állt elő, vagy ha igen, mint az Új Lendület Miskolcért, akkor az színtiszta baloldali ígérgetés. Egyedül a Fidesz–KDNP állt össze úgy, hogy megvan a csapat, megvan a program és a kellő tapasztalat.

–  Mire számít?

–  Mire is számíthatnék, ha a felkérésem után a gyurcsányista, baloldali ellenzék azonnal páros lábbal szállt bele Kriza Ákosba, azt állítva, hogy nem is beteg, hanem megijedt Veres Páltól, és ezért lépett vissza.

–  Méltatlan megjegyzés.

–  Mondták ezt egy köztiszteletben álló emberről, akinek népszerűsége egyedülálló a város életében. Nemcsak a Fidesz-szavazók, hanem az ellenzékiek 15-20 százaléka is átszavazott rá. Népszerűségét igazolja, hogy három közvélemény-kutatónál Kriza még Orbán Viktornál is népszerűbb lett Miskolcon. És akkor azt állítani, hogy nem is beteg, csak megijedt Gyurcsány Ferenc jelölt­jétől?

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

–  Önök határozottan kiálltak Kriza Ákos mellett.

–  Igen, mert lehetünk ellenfelek, de ezzel a lépéssel a Veres-társaság átlépett minden emberi határt. Képviselőjelöltjeik napokig gúnyolódtak a beteg polgármesteren. Felszólítottuk őket, hogy lépjenek vissza a jelöltségtől.

–  És visszalépnek?

–  Ugyan! A morál minimuma sincs e csapatban. A magam részéről az előttünk álló kampányban minden erőmmel meg fogom védeni barátomat, Kriza Ákost és mindazt, amit a politikája Miskolcon elért.

–  Tegyük fel, hogy végül ön győz…

–  A városfejlesztésekben Kriza Ákos programjára fogunk építeni. Ő a ciklus­értékelőjén, június elején 2030-ig hirdetett programot. A futó projektek száma több mint kétszáz, ezeket mind be kell fejezni. Az okos- és zöldváros a programja második eleme, a harmadik pedig, hogy 2030-ra Miskolc legyen a legbiztonságosabb magyar település.

–  Mondana még egyet-kettőt?

–  Örömmel. Folytatódik Magyarország legnagyobb és legerősebb nyugdíjasközösségének programsorozata, a Salkaházi Sára-nyugdíjasprogram, amelyhez évi tízezer forintos juttatás járt eddig is, ám jövőre lesz egy egyszeri jubileumi prémiumösszeg az ötéves évfordulóra, így jövőre minden miskolci szépkorú tizenötezer forintot kap kézhez a program keretében. Ötéves Kriza Ákos nyugdíjasprogramja, és eddig minden évben teljesítettük, amit megígértünk.

–  Továbbá?

–  Egy régi diósgyőri álom megvalósulhat.

–  Csak nem a strand?

–  De igen. A diósgyőri strand, hivatalos nevén a Várfürdő újjáépül. Régi kívánsága ez a diósgyőrieknek, de már Kriza Ákos is elmondta, előbb végezzük el Diósgyőr városrehabilitációját, és utána jöhet a strand. Megtettük. Felszámoltuk a nyomornegyedet, felújítottuk a főteret, megépült a Lovagi tornák tere, megújult a vár, parkosítottunk, stadiont építettünk, utakat újítottunk fel, így most jöhet a diósgyőri strand. Mindig is az ütemezett, átlátható, egymásra épülő fejlesztéseket képviseltük: ez a Kriza-korszak legnagyobb érdeme.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

–  Ma hol tartanak a legbiztonságosabb megyei jogú város felé vezető úton?

–  2010-hez képest a bűnözési ráta a felére esett.

–  Beszéljünk a munkahelyekről is. Az elmúlt kilenc év alatt soha nem látott mértékű iparfejlesztés valósult meg Miskolcon. Mit értek el?

–  Miskolcra települt a Takata és a Bosch, és pár hónappal ezelőtt jelentette be a világ egyik legnagyobb repülőgépjármű-javítója, a Lufthansa Systems, hogy Miskolcra telepíti az üzemét. Ez túlzás nélkül a legnagyobb iparfejlesztés a rendszerváltás óta. Kezdettől valljuk, hogy olyan munkahelyeket kell teremteni, ahol magas a hozzáadott érték. Már nem arról beszélgetünk az idetelepülni szándékozó cégekkel, hogy mekkora nálunk a munkanélküliség. Ma már inkább a munkaerőhiány okoz gondot. Ki gondolta volna ezt tíz évvel ezelőtt?

–  Amikor 2010-ben Orbán Viktor egymillió új munkahelyet ígért, sokan azt mondták, ez túl merész vállalás. Azóta kilenc év telt el, és a foglalkoztatottak száma tartósan meghaladja a 4,5 milliót.

– Polgármester úr is felidézte ezt a vállalást. Amikor azt kérdezték tőle, hogy tudta-e 2010-ben, amikor átvette a város vezetését, hogy ilyen eredményeket fog elérni, hogy Miskolc újra a turizmus élvonalába kerül, újjáépül a tapolcai strand, megépül az új DVTK-stadion, kirakjuk a fészekrakók szűrét, felszámoljuk a nyomornegyedek nagy részét, és Miskolc újra Észak-Magyarország fővárosává válik, akkor azt válaszolta: nem. Nem tudta, de hitt benne! Én is ilyen erős hittel látok munkához. Megvédem Kriza Ákos eredményeit, és építjük tovább a várost stabil kormányzati háttérrel. Remélem, hogy a miskolciak bölcsen döntenek majd október 13-án, és a kiszámítható, biztos jövőre adják szavazatukat, vagyis a folytatásra, azt üzenve voksaikkal: kalandorok kíméljenek!