A politikus részletesen felsorolta az érintett ügyeket, és nyilvános adatok alapján felvett még néhány problémát:

Búzatéri piac-csarnok

TÉNY, hogy a tervekben a csarnok építésére 2,5 milliárd forint szerepelt.

TÉNY, hogy végül 3,4 milliárdba került a kivitelezés.

TÉNY, hogy súlyos építési hiányosságok tapasztalhatóak a csarnokban.

A városvezetés most vissza akarta vásárolni az IKERON Zrt.-nek a Miskolci Piac Zrt.-ben lévő üzletrészét. Vagyis, egy rosszul sikerült üzletbe további pénzeket akar ölni a miskolci városvezetés. Ezt a pénzt pedig – ne legyenek illúzióink – nekünk, Miskolc lakóinak kell megfizetnünk. Nem lehet, hogy egy rossz üzletféllel másképp kellene tárgyalni? A miskolci szocialistáknak valóban Miskolc az első? – tett efel a kérdést Kriza Ákos.

MISEK

TÉNY, hogy dolgozókat küldtek el a városi kórházból azzal az ígérettel, hogy ha gazdasági társaságot alakítanak, úgy tovább folytathatják a munkát.

TÉNY, hogy a dolgozók által megalapított Kórházszolgálat Kft. megnyerte a kórház által kiírt közbeszerzési eljárást.

TÉNY, hogy a városi kórház mégsem szerződik velük, bár a közbeszerzési döntőbizottság is igazat adott nekik.

TÉNY, hogy az ügy a Fővárosi Bíróságra került, ahol Miskolc város képviseletében Mokrai Mihály alpolgármester Miskolc érdekeivel szemben próbált a perbe belépni.

TÉNY, hogy erről bírósági végzés van.

Azok a miskolciak tehát, akik eddig áldozatos munkát végeztek, most – a városvezetés ígérete ellenére – létbizonytalanságban élnek. A városvezetés a budapesti Goldman & Siegel Kft.-t támogatja, azt a céget, amelyik a súlyos bűnügyekben érintett Honvédelmi Minisztérium Elektronikai Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. érdekkörébe tartozik. A miskolci szocialistáknak valóban Miskolc az első? – ismételte meg kérdését Kriza Ákos.

Arborétum és környéke

TÉNY, hogy miniszteri rendelettel országosan védett az avasi arborétum területe.

TÉNY, hogy ez a terület a Kárpát-medencében párját ritkító régészeti lelőhely.

TÉNY, hogy az ország változatokban, fajtákban leggazdagabb fenyőállománya található itt.

TÉNY, hogy az arborétum közvetlen szomszédságában lévő telekre a város önkormányzata márciusban telekmegosztási kérelmet nyújtott be.

TÉNY, hogy ezt a kérelmet szeptember 7-én a város visszavonta.

Örülök, hogy ez így történt, hiszen, ha a város tüdejének is nevezett terület beépítésre került volna, a szocialisták nem kampányolhatnának zöld pártként. A síró fák vére vörösre festené plakátjaikat. Örülök, hogy a Fidesz kezdeményezései, megszólalásai ebben az ügyben is, és a piac ügyében is meghátrálásra késztették a szocialistákat – mondta el a polgármester-jelölt.

PannErgy Nyrt.

TÉNY, hogy a városvezetés a város termálkincsének feltárására a PannErgy Nyrt.-vel közös projektcéget alakított – a Miskolci Geotermia Zrt.-t. Ebben a városnak 10 %-os részesedése van. Hosszú távú, 2030 december 31-ig szóló szerződést írtak alá.

TÉNY, hogy a szerződés keretében a közös cég Kistokajban és Mályiban két termelő, valamint egy visszasajtoló kutat létesít.

TÉNY, hogy a termálkutak fúrásának helyszínéül szolgáló ingatlanok tulajdonjogát Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke csere útján 2009. 09. 15-én megszerezte. (Ezek a Mályi 058/2 és 058/3, 058/4 hrsz. ingatlanok.)

TÉNY, hogy a Miskolci Geotermia Zrt. alapítása 2009. 07. 01, tehát korábbi időpont. Vagyis megvehette volna a város is a telkeket. Bokorovics a területeket szívességi használatba adta tulajdonosi hozzájárulással a Miskolci Geotermia Zrt.-nek a fúrások elvégzésére. A szívességi használat a kitatófúrások idejére szól (a későbbiekre annyit mond, hogy a megépített létesítmény a Zrt. tulajdonát fogja képezni. De ettől még a földhasználatért fizetni kell majd.)

TÉNY, hogy Bokorovics Balázs a kiemelt víz visszasajtolásának helyszíneként kijelölt Kistokaj 064/32 hrsz.-ú ingatlant szintén megszerezte, 2009. 10. 20-án adásvétellel. A többi érintett kistokaji ingatlan: 064/33 és 31 mások tulajdona. Velük bérleti szerződést kötött Bokorovics Balázs. Így valamennyi fúrásban érintett ingatlan Bokorovics Balázs tulajdona vagy bérleménye.

Azt gondolom, hogy mindennek a végleges létesítmények kialakítása, engedélyeztetése során lesz jelentősége. Miért nem a Geotermia Zrt. vásárolta meg ezeket az ingatlanokat, amelyeken a saját kútjait fel akarja építeni? Ha sikeres a projekt, Bokorovics Balázs dönthet majd a földhasználati díjról és az eladásról? – hangzott el a kérdés.

Álláspontom, hogy nem mondva csinált kérdésekről kell vitázni, hanem a valós problémákra kell választ adni! És ezt nem nekem, hanem Káli Sándornak kell megtennie! Kérdezem tehát: milyen feljelentések vannak még a várost, az önkormányzatot, az önkormányzat cégeit érintő ügyekben? Személy szerint kik érintettek a feljelentésekben? Mekkora összegekről van szó az egyes ügyekben? Felszólítom Káli Sándort, hogy ne a pletykákról beszéljen, hanem inkább ezekre az ügyekre adjon magyarázatot. Mert a TÉNYek bizony makacs dolgok. A TÉNYEK ugyanis arra utalnak, hogy a miskolci szocialistáknak Miskolc csak az utolsó – zárta gondoltaiat Kriza Ákos..