A történet még 2008 szeptemberében kezdődött, abban a hónapban, amikor a fővárosban és Debrecenben a kereszténydemokraták kezdeményezésére megadatott az ottani édesanyáknak, hogy kedvezményes bérlettel vehessék igénybe a tömegközlekedést. A miskolci KDNP nevében Molnár Péter frakcióvezető önálló képviselői indítványt állított össze. Ezt a kereszténydemokrata frakció a Közgyűlés elé terjesztette. Már ekkor látszott: Miskolcon is meg van az érdeklődés a kisgyermekes bérlet iránt. Ennek ellenére a szeptember 18-i közgyűlésen Orosz Lajos szocialista alpolgármester javaslatára levette az MSZP-s többség a napirendről a KDNP előterjesztését. Két indokot hozott fel akkor az alpolgármester, hogy miért ne tárgyalja a grémium az indítványt: érinti a költségvetést a KDNP javaslata, valamint azt, hogy majd a 2008. decemberi közgyűlésen téma lesz a városi közlekedési cég (MVK Zrt.) tevékenységét tárgyaló napirend, s annak keretében egységesen kezelve lehetne a testület elé terjeszteni a kisgyermekes bérletről szóló javaslatot. Ezt az előterjesztést az alpolgármester akkor magára vállalta…

Molnár Péter, a KDNP frakció vezetője akkor napirend előtti felszólalásában reményének adott hangot, hogy a napirendről levett kisgyermekes bérletet célzó előterjesztés decemberben megkaphatja a támogatást. Felszólította a városvezetést: ne seperjék az asztal alá a kezdeményezést, hiszen Miskolcon is sokan támogatják a kereszténydemokrata javaslatot. Véleménye szerint politikai döntést kellene, kellett volna hozni és nem a költségvetési helyzetre hivatkozni. Molnár Péter rámutatott: Budapest és Debrecen év közben meg tudta hozni a döntést és ezekben a városokban már van kisgyermekes bérlet. A frakcióvezető szerint Miskolcon is indokolt egy ilyen jellegű kedvezmény bevezetése.

Hogy ténylegesen történjen is valami még szeptember végén levelet írt az alpolgármesternek Molnár Péter. Ebben felajánlotta segítségét és kérte, működhessen közre a bérlettípus előkészítésén. Nem kapott választ a levélre… November közepén (mivel közeledett a decemberi közgyűlés) ismét levelet írt a frakcióvezető az alpolgármester, amit ismét nem méltatott válaszra a címzett!

Ezután a miskolci Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) aláírásgyűjtésbe kezdett. Egy hét alatt több század, főleg kisgyermeket nevelő szülők aláírták az ívet, mellyel nyomatékosították: támogatják a KDNP kezdeményezését.

Miskolc város 2008. decemberi 18-i közgyűlési előterjesztései között – a szocialista alpolgármesteri ígérettel ellentétben – nem szerepelt a helyi tömegközlekedési cég, az MVK tevékenységét szabályozó rendelettervezetben a kisgyermekes bérlet. Ezért Molnár Péter módosító indítványt nyújtott be a napirendhez, melyben beépítette a rendelettervezetbe a kisgyermekes bérletet. A közgyűlési vitában a szocialista Orosz Lajos elmondta: nincsen plusz 60-80 millió forint a kedvezményes bérlet bevezetésére, ezért nem tettek arra javaslatot és kérte a közgyűlést: ne támogassa a KDNP módosító indítványát.

Molnár Péter hozzászólásában felhívta arra a figyelmet, hogy véleménye szerint a kisgyermekes bérlet bevezetésével is vonzóbbá lehetne tenni a miskolci tömegközlekedést. S erre nagy szükség lenne. Rámutatott: nem igaz az a plusz 60-80 millióról szóló megjegyzés. Hiszen nem lehet tudni, hogy pontosan hányan vennék igénybe a bérletet. Gyors számítással belátható: úgy jött ki ez az összeg, hogy az előterjesztő szerint mind a kb. 3000 arra elvileg jogosulttá váló anyuka jelenleg megveszi az egész árú kombinált bérletet és így bevételkiesés lenne, ha ők ezután félárú bérletet vehetnének. De az aláírásgyűjtéskor beszélgettek az IKSZ-es fiatalok az aláírókkal és bebizonyosodott: sokan jelenleg nem vásárolnak semmilyen bérletet, de elmondták, ha lenne kisgyermekes kedvezmény, azt megvennék. Tehát nem igaz a sok milliós plusz kiadással riogató szocialista magyarázkodás! – mondta el a frakcióvezető. Mindezek ellenére – bár a KDNP élvezte a Fidesz támogatását – a szavazáskor az MSZP-SZDSZ többség leszavazta a kisgyermekes bérlet bevezetését javasló kereszténydemokrata indítványt.

Tehát másodszor is megakadályozta Miskolcon, a magát szociálisan érzékenynek hazudó MSZP a kisgyermekes bérlet bevezetését. Mivel a Kereszténydemokrata Néppárt a családok pártjának tekinti magát és igazán hangsúlyt fektet az esélyegyenlőségre, a szociális érzékenységre, nem adta fel.

A 2009. februári Közgyűlésen a KDNP frakciója ismét – immár harmadszor – megpróbálta elérni, hogy Miskolcon is legyen kisgyermekes bérlet.

A közgyűlésen tárgyalta a grémium a Közgyűlés az első félév munkatervét. Molnár Péter olyan módosító indítványt nyújtott be, hogy a júniusi közgyűlés naprendi pontjai közzé kerüljön be ismét a kisgyermekes bérlet bevezetését tartalmazó előterjesztés. De most – az indítvány szerint – Molnár Péter, KDNP frakcióvezető és Orosz Lajos alpolgármester lennének az előterjesztők. Bízva abban, hogy így az MSZP is támogatja a javaslatot, mert az már szeptemberben kiderült: elviekben nincs kifogásuk a bérlettípus ellen.

A napirend tárgyalásakor Molnár Péter elmondta: a KDNP-nek kidolgozott javaslata van a kedvezményes bérlettípus bevezetésével kapcsolatban! Hiszen a 2008. szeptemberi és decemberi közgyűlésen ezt már be is terjesztette.

A szavazásnál a szocialista frakció nemmel szavazott! Vagyis a miskolci MSZP immár harmadszor is útját állta a kezdeményezésnek.

Ezután a miskolci KDNP és IKSZ ezt a közleményt adta ki:

„A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Miskolc Városi Szervezete is sajnálattal vette tudomásul, hogy a Közgyűlésben a szocialista többség immár harmadszor is megakadályozta a kereszténydemokraták kisgyermekes bérlet bevezetésére irányuló kezdeményezését. Pedig ez a kedvezményes bérlettípus – ugyancsak kereszténydemokrata kezdeményezésre – már az ország több nagyvárosában is bevezetésre került és nagy sikernek örvend. A célunk továbbra is az, hogy Miskolcon is legyen ilyen típusú bérlet. Ezért a célért a miskolci kereszténydemokraták a közeljövőben mindent meg fognak tenni. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb Miskolcon is lesz kisgyermekes bérlet. Ez továbbra is szerepel a KDNP és az IKSZ céljai között!”