A Városligetbe érve kirakodóvásár és lufiárusok hada fogadott bennünket, már-már karneváli hangulatba csöppentünk. Volt, aki már reggel 10 órakor sem volt szomjas, egy fiatal lány pedig egy pénisz alakú nyalókával sétálgatott, és közben azt hangoztatta, ebből is csak a vörös a jó.

Hirdetés

A DK nagyon kitett magáért május 1-je alkalmából: kis vidámparkkal, kirakodóvásárral és nívós fellépői névsorral készültek a baloldal kedvenc ünnepére.

– Sziasztok DK-sok! Éljen május 1-je! – szólította meg a híveket a színpadra lépő Gréczy Zsolt.

Fotó: demokrata.hu

A DK délelőtti programja nótacsokorral indult, mi közben kaptunk DK-s zászlót, ráadásképpen a kedves idős aktivista hölgy egy-egy kártyanaptárral is megajándékozott bennünket.

– Kláris már nincs, sajnos – szabadkozott –, de feris még van – és nyújtott is egy-egy darabot a feris változatból. Vásárolni is lehetett DK-s szuveníreket: kláris gyufát, bögrét, DK-s kulcstartót, hűtőmágnest, pólót, kabátot, de Gyurcsány Ferenc akciós szakácskönyve is nagyon kelendő volt. A vásárlók ajándékként a majális hiánycikkével, egy kláris naptárral gazdagodtak. Később kiderült, hogy Vadai Ágnes arcképével is osztogatnak naptárt, így egy olyanra is rátettük a kezünket.

Fotó: demokrata.hu

Mielőtt még a nóták és operettslágerek hatása alá kerültünk volna, átsétáltunk a szocik majálisára. A DK grandiózus rendezvénye után az MSZP ünnepe kifejezetten fapadosnak hatott. A hervasztó jelent a múlt dicső képeivel próbálták ellensúlyozni, a kis színpad mögötti kivetítőn régi idők nagy szoci majálisairól vetítettek felvételeket.

Még a helyszín is sokkal előnytelenebb volt a DK-énál. A sörpadokon ülő szimpatizánsok árnyék hiányában a perzselő napfényben várhattak Karácsony Gergelyre, miközben a nagyközönség számára ismeretlen előadók múlatták az időt. A fórumsátor befogadóképessége ráadásul elégtelennek bizonyult. Rengetegen kíváncsiak voltak például Szanyi kapitányra, de sokaknak (köztük nekünk) már nem jutott hely.

Fotó: demokrata.hu

Az MSZP standjainál a bevásárlókocsikba való EU/HU feliratú érmehelyettesítőket, tollat, szórólapot és virágot is kaphattak a szimpatizánsok: többek szerint divatjamúlt szegfű helyett azonban cserepes piros begóniát.

Amikor a szoci sátrak között helyet kapó, úgynevezett Európa Sátorral ismerkedtünk, amelyen O1G-s táblácska is díszelgett, egy szóváltásra lettünk figyelmesek. Amikor a szoci szimpatizánsok felismerték a HírTV helyszínen forgató stábját, egy férfi emelt hangon megjegyezte: Bangóné jól megmondta maguknak. Erre a közelben állók bőszen helyeseltek. Mások viszont, akikkel beszéltünk, nem értettek egyet Bangóné patkányozásával. Az LMP idén már nem égette magát üresen kongó sátorral, magukban árválkodó sörpadokkal, pedig hozzájuk képest a szocik rendezvénye máris nem tűnt volna olyan hervatagnak. Vissza is tértünk a DK rendezvényére, ott legalább volt élet.

Fotó: demokrata.hu

A nap fénypontja, Dobrev Klára beszéde előtt Rácz Kati énekesnő szórakoztatta a közönséget világhírű slágerekkel. A slágereket a színpad első sorában álló idősebb hölgyek nagy tapssal és ujjongással fogadták. Rácz Kati után a DK listavezetője ünnepi beszédét harangozták be, ekkor a tömegből valaki megkérdezte, hogy Dobrev Klára mit fog énekelni.

– Sokan vagyunk, csak legyünk sokan május 26-án is – perdült a színpadra újra Gréczy Zsolt, majd maga is részt vett a színpad átrendezésében.

– Micsoda különbség! Láttad már az Orbánt mikrofonállványt cipelni? Na, ugye! – mutatott rá a nagy igazságra egy idős hölgy a nézőközönségben. Dobrev Klára színpadra lépését az Európai Unió himnusza, az Örömóda előzte meg. Az intró után mindenki Klárija igazi popsztárként léphetett a színpadra, és rikácsoló hangon elmondta: ő felháborodni jött ma, és többször is felhívta a közönség figyelmét az elkeseredés lehetőségére. A szokásos frázisok (az Európai Egyesült Államok lázálma és a szuverenitás feladásának sürgetése) mellett hetet-havat összehordott. Például azt mondta, nemhogy közös vasárnapjaik, de közös születésnapjaik sincsenek már a szétszakított magyar családoknak, és erre az európai minimálbér jelentene megoldást.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Dobrev Klára beszéde után úgy éreztük, a csúcson kell abbahagyni, megindultunk hát a Vajdahunyad vára felé, de az úton egy óriáskígyóba ütköztünk.

– Kígyózik a kígyó! – kiáltotta valaki mellettünk a gazdája nyakában tekergő hüllőre mutatva, mi pedig örömmel konstatáltuk, hogy már kikerültünk a Gyurcsány-hívek gyűrűjéből. A földalatti Széchenyi fürdő megállója felé haladva egy hölgy épp azt mesélte:

– Szörnyű, a ligetben az ellenzék hangoztatja a hülyeségeit.