A Magyar Nemzet szerint a BKV Zrt. döntéshozóinak tudniuk kellett arról, hogy a hat használt, alacsonypadlós csuklós autóbusz bérlésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárására a legjobb ajánlatot egy referenciák nélküli, jogelőddel nem rendelkező, frissen alapított, az „üzletben tapasztalatlan” CR-Facilities Zrt. nyújtotta be. A lap birtokába jutott vizsgálati anyagot a fővárosi közlekedési vállalat belső ellenőrzési főosztálya készítette.

Hirdetés

„A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum alapján a BKV felügyelőbizottsága tisztában volt azzal, hogy a Tüttő Kata (MSZP) főpolgármester-helyettes korábbi élettársához, Leisztinger Tamáshoz köthető CR-Facilities Zrt. átvilágítása során közepes szintű vállalatbiztonsági kockázatot állapítottak meg, mivel a cégnek »tulajdonosi háttere ismeretlen, referenciái nincsenek, működéséről nincs információ«” – írja a Magyar Nemzet, hozzátéve, a vizsgálati anyag szerint a BKV-n belül működő Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság (ATÜI) már 2020. május 25-én, az ajánlattevő CR-Facilities Zrt. felbukkanásakor azonnal átvilágítást kezdeményezett a vállalatbiztonsági csoportnál, mivel a céget mindösszesen egy héttel azelőtt jegyezték be 17 millió forint törzstőkével, „amely nem erősíti azt, hogy ezzel a céggel érdemes lenne szerződnünk egy alsó hangon is 200+ millió forint induló tőkét igénylő projektre”.

További érdekességek a cégről itt olvashatók.

Fotó: shutterstock.com/Jose HERNANDEZ Camera 51

Az április ­28-án kiírt tenderen a BKV-nak 12 hónapra béreltek volna hat, 12 évesnél nem régebbi, legalább Euro IV-es környezetvédelmi besorolású, használt, alacsonypadlós autóbuszt. A BKV Zrt. a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt.-t hozta ki a pályázat nyerteseként. A közlekedési vállalat az eljárásban nyertes céggel október 30-án egyéves, határozott idejű szerződést kötött, azonban a botrány kirobbanását követően a megállapodást felmondta a fővárosi közlekedési vállalat.

„Nem tisztem megítélni, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes asszony milyen kapcsolatban áll gyermekei apjával. De azt tudom, hogy sem ebben az ügyben, sem más ügyben soha nem képviselt és nem fog képviselni más érdeket, csakis a városét, a budapestiekét” – állította korábban Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook oldalán.

– Miután meghiúsult a BKV buszbérlése, Karácsony Gergely főpolgármesternek kellene más cégektől, létező opciók alapján, buszokat szereznie, nagyon gyorsan – mondta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Láng Zsolt hozzátette: a buszpótlás a fővárosiak egészsége szempontjából a járványhelyzetben elengedhetetlen, ezért követelik, hogy a főváros cselekedjen.

Korábban írtuk