Hirdetés

„Bőségesen megtérült a politikai szolgálat Karácsony Gergelynek, a főpolgármester ugyanis a balliberális kormányoktól a családi cégének juttatott megrendeléseken kívül a Corvinus Egyetemen is oktathatott tíz éven át, megfelelő képesítés nélkül”írja a Magyar Nemzet, amely a birtokába került kinevezési okiratok alapján arra jutott: egyetemi oktatói pályafutása alatt összesen közel 25 millió forintot keresett Karácsony Gergely.

A lap hozzáteszi, miután az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította, hogy sem a tanársegédi, sem az adjunktusi kinevezése nem felelt meg az egyetem belső szabályzatának, illetve a törvényi előírásoknak, egyértelműen kijelenthető, hogy ezt a 25 millió forintot jogtalanul vette fel Karácsony.

Az összeg kapcsán a Mediaworks Hírcentruma szerdán Hatvanban újra megpróbált szóra bírni Karácsony Gergelyt, de ő terelni próbált, míg a szintén a helyszínen lévő, kamuvideós Korózs Lajos ismét bebizonyította, hogy éppen úgy nem tud viselkedni, mint például szivárványkoalíciós szövetségese, Jakab Péter.

– Ne szórakozzá’ velem! Hallod? Mondtam már neked – közölte az őt udvariasan kérdező, magázó riporterrel, majd hessegető kézmozdulattal hozzátette: „lehet lelépni”.

Amint arról a Magyar Nemzet nyomán a Demokrata is beszámolt – és ezt később az Oktatási Hivatala is megerősítette – az OH 2004. január elsejéig visszamenőleg ellenőrizte a Budapesti Corvinus Egyetemen harminckét oktatójának jogviszonyát,

akik közül csak Karácsony Gergely nem teljesítette a foglalkoztatásához szükséges feltételeket.

A tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele. Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt.

Korábban írtuk

A Magyar Nemzet cikkében emlékeztet: a szabályzat szerint a kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy Karácsony három éven belül létesítsen doktorjelölti jogviszonyt, ellenkező esetben felmentik állásából. Ez azonban a határidőig nem történt meg; később, 2014. augusztus 31-én Karácsony maga kezdeményezte a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését.

A főpolgármester – aki a Gyurcsány Ferenc vezette szivárványkoalíció egyik miniszterelnökjelölt-jelöltje is – az újságírók kérdéseire reagálva Corvinus Egyetemre próbálta hárítani a felelősséget, mondván, ha bármilyen jogszerűtlenség történt, azt szerinte nem ő, hanem a felsőoktatási intézmény követte el. Arra is hivatkozott, hogy egyetemi alkalmazásakor tőle senki nem követelt meg olyan feltételeket és a szerződésében sem rögzítettek olyan előírásokat, amelyekről az Oktatási Hivatal vizsgálati jelentésében hiányosságként szó esik.

Később a Mediaworks Hírcentrum riporterének azt mondta: nagyjából százezer forintot keresett havonta egyetemi oktatóként. A Magyar Nemzet által közölt kinevezési okiratokon azonban egyértelműen szerepelnek az adott időszakra vonatkozó összegek.

A dokumentumokból kiderül: Karácsony 2004 márciusában kezdett tanársegédként dolgozni a Corvinuson, havi 144 ezer forintos fizetésért, majd a következő év januárjától 154.800 forintra, szeptemberétől 161.800 forintra emelkedett az illetménye, amit 2006 tavaszán 166.600 forintra korrigáltak. Jelentősebb ugrást adjunktusi kinevezése hozott, ekkor, 2008-ban a fizetése 218.700 forintra emelkedett, ez így is maradt a 2014. augusztus 31-én történt távozásáig.

A Magyar Nemzet összesítése szerint tehát majdnem 25 millió forintot keresett Karácsony Gergely a Corvinus Egyetemen úgy, hogy hiányoztak az oktatói munkavégzéséhez szükséges alapvető feltételek.

Tegyük hozzá: természetesen Karácsony Gergely nem annyi pénzből élt, amennyit az egyetemen keresett, hiszen 2004 januárjától, tehát Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, az őszödi beszéd elhangzásakor és kiszivárgásakor is,

Karácsony cége szerződésben állt a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs politikai államtitkárságával.

A Social Report Bt. politikai tanácsadásért havi 350 ezer forint plusz áfa díjazást kapott. Aztán az évek során a cég összességében mintegy 25 millió forintos megbízásban részesült a Gyurcsány-kormánytól, egészen a 2009-es miniszterelnök-váltásig.

A Magyar Nemzet cikke, benne a dokumentumokkal, ITT olvasható.