Amint arról az MNO beszámolt, Mohácsi Viktória, az SZDSZ EP-képviselője a köztelevízió vasárnap esti műsorában cigányozással vádolta a meggyilkolt veszprémi kézilabdázót, Marian Cozmát, majd később két mondatban elnézést kért a „félreérthető fogalmazásért”. Igaz, ehhez az kellett, hogy a veszprémi kézilabdacsapat elnöke nyílt levélben figyelmeztesse a politikust tarthatatlan megfogalmazásáért.

A bocsánatkérésen kívül viszont nem érzi úgy, hogy szégyellnie is kellene magát emiatt. Legalábbis az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában az erre irányuló kérdésre így válaszolt: „Nem. Ez a kijelentés nyilvánvaló, így önmagában kiragadva valóban olyan kijelentés, amely zavarhatja mindenkinek az érzését. (…) Én a bűncselekményeket kategorizáltam abban a műsorban, ahol a cigánybűnözés mint fogalom volt a téma. Azt próbáltam elmagyarázni, mi a különbség egy diszkóverekedés és egy etnikai támadás között.”

Mohácsi elmondta, azért kért mégis elnézést, mert még nem tudjuk a motívációt, illetve a halott emlékét sértették szavai. A szabad demokrata képviselő elmondta, utazásai során – amelyet egy félig-meddig luxuskategóriás autóban tesz meg – szinte minden nap megkapja azt a kérdést, hogy „honnan lopták ezt az autót”. Nem mindenki olyan higgadt, hogy a cigányozás ezen formáját olyan megfelelő módon regálja le, mint ő vagy a férje – tette hozzá. „Tapasztalataim mutatják, hogy a diszkóverekedések legtöbb része azért történik, mert a roma fiatalokat nem engedik be ezekre a szórakozóhelyekre” – jelentette ki.

Mohácsi ezt követően „balesetnek” nevezte a Cozma-ügyet, majd – miután a műsorvezető fölhívta a figyelmét arra, hogy az nem baleset, hanem gyilkosság volt –, az SZDSZ-es képviselő kicsit heherészve úgy reagált: „Jaj, jaj, bocsánatot kérek még egyszer. A szörnyű balesetet én nem szeretném idehozni. (…) Bizonyára megkapják a nagyon súlyos büntetéseiket az elkövetők.”

A Sunday Timesban megjelent véleményét, miszerint rasszista indíték vezette a tatárszentgyörgyi elkövetőket, azóta sem változtatta meg Mohácsi: „Ezt most is így gondolom. (…) Meg vagyok győzödve arról, hogy egy ötéves gyermek halála nem lehet más okból, csakis a származása miatt.”

(MNO)