Nem nyitott ki csütörtökön a mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium, miután egyik pedagógusukról kiderült, koronavírusos, kontaktjai között pedig szerepel az intézmény teljes állománya.

„Ahogyan eddig, Mohács Város Önkormányzata ezután is minden tőle telhetőt elkövet a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Értesüléseink szerint városunkban ismét megjelent a COVID-19, az elmúlt napokban több személy hatósági karanténba kényszerült” – áll az önkormányzat Facebook-oldalán. „A vírus gyorsuló terjedése arra kényszerít valamennyiünket, hogy a következő napokban, hetekben, hónapokban ismét fokozott figyelmet fordítsunk a védekezésre” – nyilatkozta Csorbai Ferenc, a város szocialista – bár most egy egyesület színeiben induló – polgármestere.

A hirtelen jött iskolabezárás körül az ellenzéki média is igyekszik nagy hírverést csapni, egyesek szerint nem is minden hátsó szándék nélkül. Dr. Csizmadia Csaba Fidesz-KDNP-s képviselő egyenesen úgy látja, kétszer már kirántotta a gödörből a koronavírus Csorbait, és nem kizárt, hogy harmadszor is besegíthet az időközi választásokra készülő polgármesternek.

Hirdetés

Mint ismert, tavaly, nem sokkal az őszi önkormányzati választások előtt tragikus körülmények között hunyt el Szekó József, a várost több mint húsz évig irányító fideszes városvezető, s helyette már nem lehetett mást indítani.

Míg a Mohácson rendkívül népszerű Szekó Józseffel szemben az esélytelenek nyugalmával várhatta a megmérettetést MSZP-s kihívója, Csorbai Ferenc, így végül egyedüli indulóként vett részt a választáson, amin 1867 szavazatot tudott összeszedni, miközben négyezren érvénytelenül szavaztak, hogy tiltakozzanak indulása ellen.

A polgármesteri széket ugyan elfoglalhatta, ám a fideszes többségű képviselőtestület tagjai kijelentették, amint lehet, feloszlatja magát a testület, hogy új választásokat lehessen kiírni.

Csorbai Ferenc pünkösdi királyságát ugyanakkor meghosszabbította a koronavírus, a pandémiás helyzet ugyanis sokáig nem tette lehetővé, hogy a képviselők lépjenek – mutat rá Csizmadia Csaba. A képviselő a Demokratának elmondta, a választások utáni hónapokban Mohácson nem volt szabadrablás, az erős képviselőtestület sokáig meg tudta akadályozni, hogy a polgármester ellenzéki kifizetőhelyet csináljon a városból. Ám a koronavírus ismét besegített a polgármesternek, aki a járványidőszakban jelentős hatalomhoz jutott, amit a kormánypárti képviselők szerint ki is használt. Csizmadia Csaba szerint a védekezésre hivatkozva a polgármester a többszörösét költötte más városokhoz képest. Létrehozott egy Covid-munkacsoportot is, de ebbe saját embereit ültette, közülük páran most képviselőjelöltként is elindulnak.

A járványhelyzet alatt a polgármester nem hívta össze a képviselőtestületet, néhány munkaértekezlet alkalmával tájékoztatta a képviselőket az általa fontosnak gondolt lépésekről, így gyakorlatilag kontroll nélkül működhetett. Csizmadia Csaba szerint ezalatt egy sor olyan szerződést kötött, ami nem szolgálta a város érdekét

Korábban írtuk

Csizmadia Csaba úgy látja, a vírus második hullámát a polgármester és PR-csapata igyekszik majd a választások előtti hetekben minél jobban meglovagolni. Csorbai eljátszhatja a mohácsiak egészsége felett őrködő felelős településvezetőt, miközben olyan intézkedésekkel büszkélkedik, amelyeket nem is ő hozott meg.

Ráadásul ha a járványhelyzet erősödik – és a jelek szerint sajnos ez a helyzet –, az a választásokon is a malmára hajthatja a vizet, ebben az esetben valószínűleg alacsony lenne a részvétel, főleg az idősebbek maradnának otthon, ami megnehezítené, hogy ellenfele, a kormánypárti Pávkovics Gábor mozgósítsa egyébkén népesebb szavazóbázisát. Ha pedig annyira eldurvulna a helyzet – és a tavasszal látottak alapján teljesen ezt sem zárhatjuk ki –, hogy le kell fújni a szeptember 27-i időközi választást, akkor Csorbai Ferenc ugyanúgy érdemtelenül tarthatná meg a polgármesteri címet, ahogy tavaly hozzájutott.