Edelény fideszes polgármesterét 370 roma nő jelentette fel – rágalmazás miatt. Molnár Oszkár egy júniusi testületi ülésen azt állította: egyes várandós cigány asszonyok megnyomorítják magzatukat, hogy a sérült gyermek után dupla családi pótlékot vehessenek fel.

Nem a polgármester volt az, aki először közhírré tette a borsodi cigányok magzatnyomorításáról szóló híreket. Moldova György legújabb, Miskolcról szóló riportkötetében így fogalmaz: „Többször hallottam, hogy ütögetik a terhes asszonyok hasát, abban a reményben, hogy idióta születik, aki után magasabb támogatás jár.” A kötet a legtöbb bevásárlóközpontban kapható. A Hír Televízió szerette volna megtudni a Kossuth-díjas írótól, hogy hányszor és kiktől hallott ilyen történeteket, de Moldova nem volt hajlandó nyilatkozni ennek a csatornának.

A roma vezetők viszont nem zárják ki, hogy Moldova Györgyöt is feljelentik. Káló Norbert, a szendrőládi cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese arról beszélt a televíziónak, ha az ügyvédeik javasolni fogják, hogy rágalmazás miatt jelentsék fel Moldova Györgyöt, akkor természetesen meg fogják tenni a feljelentésüket. A megyei cigány önkormányzat elnöke elítéli az általánosítást. Szerinte előfordulhatott magzatnyomorítás, de nem tud konkrét esetről. Bordás Géza alaptalannak tartja az egész „rágalmazást”, de azt mondja: „mindent el lehet képzelni a mai világban. Lehetséges, hogy egy-két asszony megtette, de azt hiszem, hogy azt egy életre megbánta.”

Edelény polgármestere továbbra is azt állítja: a fiatal magyar demokrácia egyik legsúlyosabb társadalmi konfliktusával állunk szemben. Molnár Oszkár a Hír Televíziónak elmondta, hogy nagyon kíváncsi lesz az ügy végkimenetelére. Arra, hogy „azok a problémák, amelyek fölvetődnek itt a cigánysággal kapcsolatban, azok végre valahára le tudják-e győzni össztársadalmi szinten azt a maroknyi roma jogvédőt, akik 20 év óta rá akarják erőszakolni a társadalmunkra azt a véleményt, hogy itt a cigányságot vélt sérelmek érik”. Az edelényi polgármester azt gondolja, hogy ez nem így van, és „tiszta vizet kell már végre önteni ebbe a pohárba”.

A borsodi nyomozó főügyészség hétfőn továbbítja az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészséghez.

(hírTV)