Hirdetés

2019 szeptemberében új iskolát adtak át Budakeszin. A település egy valóban impozáns épülettel lett gazdagabb, melyet az Ybl-díjas építész, a Makovecz-iskola jeles képviselője, Turi Attila tervezett. A beruházás kétmilliárd forintba került, az összeg háromnegyedét a magyar kormány adta, Budakeszi önkormányzata pedig félmilliárddal járult hozzá az építkezéshez. A település vállalásának mértéke az éves költségvetésük egyhatodát tette ki, ez jól mutatja, hogy Budakeszi számára mennyire fontos volt az iskolaépítés ügye, illetve az, hogy egy tágas és kifogástalan minőségű épületet adjanak át a közösségnek.

A budakeszi önkormányzat vezetése eredetileg tizenegy tanterem megépítéséről állapodott meg a kormánnyal, később azonban annak érdekében kezdett lobbizni, hogy a terveket egészítsék ki plusz öt tanteremmel. A bővítési elképzeléseket elfogadta a kormány, az iskola pedig ezzel együtt is elkészült az eredetileg kitűzött időpontra. Igaz, hogy a tanévnyitó napján még térkövezték a járdát az iskola előtt, azonban szeptember elsején a gyerekek gond nélkül birtokba vehették az egész iskolát. Szabó Tünde sportállamtitkár és Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára is jelen voltak az évnyitó ünnepségen.

A történet idáig olyan, mint egy klasszikus kisvárosi-kertvárosi életet népszerűsítő reklámfilm forgatókönyve. A magyar álom megvalósulása.

Fotó: Buda Környéki Televízió/YouTube/képernyőkép

Aztán megjelent Szemző Áron, aki éppen akkor kezdte építgetni politikai karrierjét a Momentumban. Szemző önkormányzati képviselőjelölt volt Budakeszin, az úgynevezett médiapolitikus archetípusa, olyan ember, aki minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy megjelenhessen az országos médiában. Szemző ennek szellemében ügyesen kihasználta azt a néhány napot, amíg az új iskola közelébe tervezett gyalogátkelőt még nem festették fel az úttestre. Az önkormányzati kampány kellős közepén, szeptember 11-én kisétált az új iskola elé, és egy 3D-s zebrát pingált az úttestre.

Természetesen az akcióról a teljes baloldali média aprólékosan beszámolt. Egy újabb ellenzéki hős született. A momentumos politikusjelölt úgy jelent meg a médiában, mint aki civil akciójával segíti az emberek biztonságos közlekedését. Egy fiatalos, lendületes figura, aki nem fél a munkától.

Fotó: Facebook/képernyőkép

De valóban ez volt a valóság? Nem.

A részletes beszámolók valamilyen okból nem tértek ki arra, hogy az önkormányzat már régen megállapodott egy kivitelezővel a munkáról, azonban a tervezési, engedélyeztetési, kivitelezési eljárás éppen annyit csúszott, hogy a tanévnyitóra még nem, csak szeptember 13-ára tűzték ki a munkálatokat.

Hogy tíz napig szörnyű veszélyben forgott-e a nebulók élete a zebra hiánya miatt? Nem.

Ugyanis az önkormányzat felkérte a rendőrséget, a közterület-felügyeletet és a polgárőrséget, hogy segítsék a biztonságos gyalogos közlekedést, amíg a gyalogátkelő jelzéseit fel nem festik a munkások. A hatóság emberei a kérésnek maradéktalanul eleget is tettek.

Korábban írtuk

A történetben itt jutunk el ahhoz a pillanathoz, hogy felmerül a kérdés: ha nem volt veszélyben a közlekedés biztonsága, akkor mi értelme volt Szemző akciójának? Semmi, csupán érvényesült az az elv, miszerint választási kampányban egy élelmes politikus az aprópénzért is lehajol. Szemző pedig pontosan ezt tette, ingyen kapott megjelenést a baráti médiában.

A képviselőjelölt akciója után pedig pontosan két nappal az önkormányzat által megbízott csapat felfestette a szabályos gyalogátkelőt.

A helyi ellenzék azóta azt kommunikálja, hogy a szabályos átkelőt azért festették fel, mert Szemző akciója cselekvésre kényszerítette az önkormányzatot. Talán nem okoz meglepetést, ha eláruljuk, hogy ez az állítás megint csak szembemegy az igazsággal. Az önkormányzat honlapján ugyanis elérhetőek azok a dokumentumok, amelyek azt bizonyítják, hogy a munkálatokat azon a napon kellett elvégezni, amikor azok végül elkészültek. Az önkormányzati testület ellenzéki tagjainak természetesen tudniuk kellett a munkák menetrendjéről.

Ennek ellenére a bevált gyakorlathoz fordultak és hazudtak.

Szemző Áron tagadja, hogy tudott volna a készülő munkálatokról. Hogy igazat mond-e, azt csak ő tudja, az azonban biztos, hogy mindössze egy telefonhívásába került volna, és az önkormányzat munkatársaitól megtudhatta volna, hogy mikor kerül zebra az érintett útszakaszra, illetve hogy a rendőrség biztosítja az útszakaszt a munkálatok megkezdéséig.

Az ügy azonban nem zárult le ezzel teljesen. Ismeretlen tettes ellen nyomozás indult, néhány napja pedig a rendőrség gyanúsítottként idézte be Szemző Áront. Erre azért került sor, mert közlekedési jelzéseket senki nem helyezhet ki önhatalmúlag közutakra.

Nem festhetek zebrát a kapumtól a szemben levő boltig, nem terelhetem el útjelző táblával a forgalmat az utcánkból, pedig lehet, hogy jó lenne.

Szakemberek végzik el az ilyen feladatokat, nem pedig a képviselőjelöltek. Aki saját maga fest fel forgalomirányító jeleket, az megszegi a törvényt. A médiába természetesen úgy került be az ügy, hogy Szemzőt ártatlanul meghurcolják…

Szemző Áron akciója kapcsán tudni kell, hogy felfestés nem csökkentette a baleset kockázatát, hanem az maga volt a balesetveszély. A zebrák elé ugyanis jelzőtáblákat is kitesznek a hatóságok, hogy az autósok fel tudjanak készülni arra, hogy hamarosan meg kell állniuk, fokozottan figyelniük kell. Tábla nélkül azonban jó eséllyel hirtelen fékezésre kényszerülnek a sofőrök. Kis szerencsével pedig talán sikerül is időben megállni. A zebrákat ezenkívül kiemelt utcai világítással is biztosítják, hogy a láthatóságot növeljék. Ezekhez azonban szakhatósági engedély kell.

Az iskola utcája egy nagyon forgalmas útszakasszá vált az utóbbi években. A Zsámbéki-medence falvaiba ugyanis tömegével költöztek ki a fővárosiak, a létszámában megnövekedett lakosság pedig egyszerre indul el reggel Budapest irányába. A reggeli csúcsforgalomban sokan az iskola utcáját használják, hogy elkerüljék Budakeszi főútján kialakuló torlódást. Az autók pedig gyakran nagy sebességgel haladnak, ugyanis jellemzően olyan emberek használják az utcát, akik már megtanulták a járást.

Ezért a jelzőtábla nélküli gyalogosátkelő gyakorlatilag közlekedési oroszrulettként működik. Szemző éppen egy ilyet élesített két napra az iskola közelében.

A momentumos politikus által felfestett zebra hamis biztonságérzetet kelthetett volna a gyalogosokban, akik gyanú nélkül az úttestre lépnek, miközben az autósokat semmilyen tábla nem figyelmezteti arra, hogy hamarosan meg kell állniuk. A zebrának tűnő felületen áthaladni akarók pedig könnyen keresztezhetik az autósok útját, akik a megszokott tempóban haladnak át a megszokott úton.

A gyalogosok nem tudják, hogy egy momentumos politikus gerillaakciójáról van szó, amire azért került sor, mert jól mutat a médiában és talán szavazatra is váltható.

Egy késői szürkületben, egy esős szeptemberi reggelen, kevésbé jó látási körülmények között a kamuzebra jelentette veszély tovább növekszik. Budakeszin azonban szeptember elején gyönyörűen sütött a nap, kint volt a rendőr is a posztján, így a Szemző-zebra szerencsére nem okozott balesetet.

Ezek mellett el lehet könyvelni azt is Szemző számlájára, hogy akciójával hátráltatta a valódi munkálatokat. Mert ugye a kamuzebrát nem ő mosta le az úttestről, hanem azt is az önkormányzat által fizetett munkások…