Fotó: MTI/Bruzák Noémi, archív
Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a magyar családpolitikáról tartott előadást egy magas szintű szakértői fórumon az ír fővárosban.

A rendezvény után az MTI-nek telefonon elmondta: előadásában kiemelte, hogy a magyar kormány immár tízedik éve a családok életkörülményeinek javításán dolgozik, igyekszik biztosítani, hogy a családok „évről évre léphessenek egyet előre”.

Az államtitkár szerint e politika célja, hogy azok a fiatalok, akik családalapításban gondolkodnak, kapjanak meg ehhez minden lehetséges támogatást, annak érdekében, hogy annyi gyermekük lehessen, amennyit szeretnének, és akkor, amikor a gyermekeket vállalni szeretnék.

Magyarország ezért fordítja a költségvetésének csaknem 5 százalékát családtámogatásra; ez megközelíti a fejlett országok átlagának kétszeresét, és a kormány által 2010-ben erre a célra fordított összegnek csaknem 2,5-szerese – mondta előadásában az Emmi államtitkára.

Novák Katalin elmondta: a tavaly bevezetett családvédelmi akcióterv híre nagyon sokakhoz eljutott, külföldön is számos helyen figyelemre érdemesnek tartják, és a keddi dublini szakértői rendezvény résztvevői is érdeklődtek iránta.

Előadásában hangsúlyozta: Magyarországon nemzeti egyetértés van abban, hogy a családok támogatása, a születendő gyermekekre fordított források jelentik a legjobb befektetést.

Elmondta azt is: a gyermekvállalási kedv több mint 20 százalékkal emelkedett, a házasságkötések száma negyven éve nem látott szintet ért el, az abortuszok és a válások száma pedig egyaránt történelmi mélypontra csökkent.

Novák Katalin – aki az elmúlt napokban az Egyesült Államokban és Németországban is járt – hangsúlyozta: őt is meglepi, hogy mennyien tudnak mindarról, ami Magyarországon történik, és bár a kormány nem tűzte ki célként, hogy a magyar családpolitika nemzetközi léptékben modellértékűvé és hivatkozási alappá váljon, ez mégis bekövetkezett. „Magyarország ma hivatkozási alap, ha a családközpontú kormányzásról van szó” – tette hozzá.

Kijelentette: a magyar családpolitikát az teszi külföldön modellértékűvé, hogy a családközpontú támogatások sikeres gazdaságpolitikával társulnak. Külföldön is látják, hogy amikor ez a politika elindult, Magyarországon a munkanélküliségi ráta meghaladta a 11 százalékot, ma viszont mindössze 3,3 százalék. „Annak idején GDP-növekedésről nem is álmodhattunk, ma viszont évről évre 4-5 százalék a növekedési ütem, költségvetési hiányunk pedig minden évben 3 százalék alatt marad, ami nem volt jellemző a 2010 előtti időszakban” – hangsúlyozta az Emmi államtitkára.

Az MTI-nek elmondta: írországi látogatásán olyan konzervatív gondolkodókkal találkozott, akik sajnálattal állapították meg, hogy Írország ma már nem mintaállam a családpolitika szempontjából, jóllehet egykor szintén annak számított a gyermekszületések száma, a családtámogatás alapján. Vendéglátói szerint azonban Írország mára eltávolodott ezektől az értékektől, és ők azt szeretnék, ha ez a folyamat visszafordulna, ismét a családközpontúság felé.

„Látogatásomnak is ez volt az apropója, hiszen ha lehetőség nyílik arra, hogy a magyar családpolitika iránt érdeklődőknek beszámoljak eredményeinkről, ezt igyekszem megtenni” – mondta Novák Katalin.