Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

„Örülök, hogy a kormány megfogadta a javaslatomat és országosan kötelezővé tette az arc eltakarását, maszk vagy sál viselését az üzletekben és a közösségi közlekedésben. És azzal is egyetértek, hogy – sajnos – még nincs itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsük a korlátozó intézkedéseket. Remélem, a kormány, a csak számára hozzáférhető információk alapján, megfontoltan döntött az ország többi részét érintő enyhítésekről”

– írta április 29-én Karácsony Gergely, vagyis ezúttal legalább egy hétig kitartott saját álláspontja mellett. Ma ugyanis már arról írt, „a védekezés második szakaszának egyben felkészülésnek kell lennie arra, hogy az élet – fokozatosan és óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos adatokra alapozott módon – Budapesten is visszazökkenhessen a normális kerékvágásba”, ezért egyeztetni szeretne a kormánnyal. Az Orbán Viktornak címzett nyílt levelet természetesen Facebookon tette közzé, ott, ahol minden problémát kezelni szokott, a hóhelyzettől a főváros által magára hagyott Pesti úti idősotthon ügyéig…

„Az egyeztetésnek különös aktualitást adna, hogy miniszterelnök úr bejelentése szerint a védekezés első szakasza lezárult, a második szakaszba lépett az ország. Itt a lehetőség tehát, hogy levonjuk a tanulságokat, a védekezés második szakaszát pedig az eddigieknél átláthatóbban, tervezhetőbben, a partnerségre építve alapozzuk meg” – írta Karácsony.

Szerinte „a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti valamiféle »büntetésnek«, másrészt pedig kiemelten fontos célnak kell lennie, hogy továbbra is számíthassunk a budapestiek belátására, fegyelmezettségére.”

Korábban írtuk

Hozzátette, a budapestiek példát mutattak együttműködésből, az általa ismert adatok szerint a fővárosban csökkent a legnagyobb mértékben a társadalmi kontaktusok száma, a BKK adatai alapján a tömegközlekedésben már az első héten 95 százalékos volt a maszk viselésére, az orr- és szájnyílás eltakarására vonatkozó fővárosi rendelet betartása és a kiskereskedelemben is azt mutatják a visszajelzések, hogy a nagy többség elfogadta az erre vonatkozó rendelkezéseket.

Karácsony szerint a budapestiek akár a Balatonhoz is elutazhatnak, mert „a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet immár szűkebb, a központi régióra korlátozódó területi hatállyal rendelkezik ugyan, de különös személyi hatálya nincsen. Azt pedig a kormányrendelet egyáltalán nem korlátozza, hogy a lakóhely alapos indoknak minősülő elhagyása az ország mely területére történhet. Ennek megfelelően a hatályos jogszabályi rendelkezések lehetővé teszik, hogy a budapestiek egyebek mellett egyéni szabadidős sporttevékenység céljából – akár Budapest területére, akár máshová – elhagyják a lakóhelyüket.”

Karácsony Gergely úgy véli a védekezés második szakaszának egyben felkészülésnek kell lennie arra, hogy az élet – fokozatosan és óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos adatokra alapozott módon – Budapesten is visszazökkenhessen a normális kerékvágásba, ezért azt szeretné, hogy „haladéktalanul kezdődjön egyeztetés a kormány és az önkormányzati szövetségek között a védekezés második szakaszáról, a gazdasági és szociális válság együttműködésen alapuló kezeléséről.”

Szerda reggel a 3111 fertőzöttből 1528 volt budapesti, 410 Pest megyei.