Szombat reggel kezdődött azon szavazatok számolása, amelyeket a választópolgárok nem lakóhelyükön adtak le. Múlt vasárnap ugyanis lehetőség volt arra, hogy aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen voksolhasson. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, ezeket a voksokat el kellett juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe.

Ugyancsak lehetőség volt arra, hogy a nem Magyarország területén tartózkodó választók a 97 külképviselet egyikén adják le szavazatukat, szintén a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezeket a voksokat Magyarországra szállították, és az NVI csütörtök délutántól válogatta szét ugyancsak egyéni választókerületek szerint.

A legszorosabb körzetben nem változott a sorrend. Kucsák László, a kormánypártok jelöltje nyerte el a budapesti 15-ös választókerület (XVIII. kerület) országgyűlési képviselői mandátumát. A baloldal jelöltje, Kunhalmi Ágnes 22 szavazattal volt lemaradva, végül 60 szavazattal vesztett.

László Tamás, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte el a budapesti 12-es választókerület országgyűlési képviselői mandátumát Móricz Eszterrel szemben a nem jogerős végeredmény szerint. Itt 253-ról 277-re nőtt a különbség.

A fővárosi 6-os választókerületben Vas Imre (Fidesz–KDNP) 448 vokssal vezetett a baloldali szövetség által indított Pál Tibor előtt, végül 540 szavazattal győzött a szombaton számolt voksokkal együttvéve.

Negyven szavazatot faragott hátrányából a Csepelt és Soroksárt magába foglaló 17-es választókerületben Németh Szilárd, de a baloldali Szabó Szabolcs így is 444 vokssal győzött.

A többi körzetben, ahol a Fidesz vezetett és még nem volt végeredmény, minimális esély volt arra, hogy megváltozik a sorrend. Ilyen volt például a hevesi 2-es választókerület, Gyöngyösön Vona Gábornak (Jobbik) 658 szavazatos hátrányt kellett volna ledolgoznia a fideszes Horváth László Dezsővel szemben, végül 639 szavazattal kikapott. Máshol sem született meglepetés.

Mindez azt jelenti, hogy bár az eredmény nem jogerős, eldőlt, hogy újra kétharmados többséget szerzett a Fidesz–KDNP pártszövetség. A kormánypártoknak 133 képviselőjük lesz, a baloldalnak 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek öt. A Fidesz–KDNP nagyarányú sikere elsősorban annak köszönhető, hogy a 106-ból 96 választókerületben győzni tudott.

(mti, demokrata.hu)