Egy Németországban több éve sikeresen működő, a magyarul a „Helyi Szövetség a Családért” elnevezésű mozgalom meghonosításán dolgozik a Nagycsaládosok Országos Egyesülete – mondta Székely Hajnalka, a civil szervezet elnöke a Parlamentben rendezett konferencián.

Székely Hajnalka szerint a mozgalom elterjedése hozzájárulhat a népességfogyás megállításához, elősegítheti a foglalkoztatás bővítését, és kiemelt szerepe lehet a vidékfejlesztésben.

A konferenciát Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki elmondta: tavaly Magyarország lélekszáma jelentősen csökkent, szakemberek a népességfogyás mértékét Pápa város lakosságszámával illusztrálják. Jakab István szerint a kormánynak és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének közösen kell dolgoznia azért, hogy az emberek számára a gyerekvállalás ne tűnjön tehernek.

Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára a konferencián szólt arról, hogy az elmúlt 8 évben a szocialista – szabad demokrata kormány szétzilálta a családtámogatási rendszert, meghonosította a gyermekszegénység fogalmát, és tömegeket tett munkanélkülivé. A helyettes államtitkár reményét fejezte ki, hogy az uniós elnökség alatt megmutathatják, hogy a magyar élet középpontjában a család áll.

Az Egyesület a konferencián átadta a Családbarát Önkormányzat díjat is. Idén Budapest II. kerületét, Érd és Hódmezővásárhely városát, valamint Farmos Község Önkormányzatát jutalmazták azért, amiért szociálpolitikájukkal és beruházásaikkal támogatják a családokat, és segítik a gyermeknevelést.

(Forrás: InfoRádió)