Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az MSZP elnökének értékelése szerint a Fidesszel szembeni ellenállás elérte a kritikus tömeget és mostantól erőt kell mutatni mindenkinek.

Molnár Gyula keddi budapesti sajtótájékoztatóján gátlástalan és erkölcstelen politikai döntésnek nevezte a külföldi egyetemeket érintő jogszabály-módosítást, amely szerinte a CEU-ra szabott és teljesíthetetlen.

Az ország „elmúlt évszázadaiban nem volt még olyan uralkodó, sem király, sem kormányzó, sem pedig pártfőtitkár Rákosi Mátyás sem, aki bezárt volna egyetemet” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Arra reagálva, hogy az államfő aláírta a törvényt, azt mondta, nincs dolguk a továbbiakban Áder Jánossal, nem fordulnak hozzá és semmilyen módon nem vesznek róla tudomást. A tüntetők által hangoztatottakat idézve azt mondta: „a köztársasági elnök elveszítette elnök jellegét”.

Molnár Gyula szerint az államfő pártkatonaként viselkedett, miközben számtalan lehetősége lenne, ha úgy érzi, hogy a hatalom túllépi a határt. Ebben több 10 ezer tüntetőre és külföldi tiltakozói körre hivatkozott, továbbá arra, hogy egyeztetés nélkül nem lehet egy nap alatt ilyen döntést meghozni.

Az MSZP elnöke azt is kiemelte, a szabadságjogok korlátozása mostanra elérte a kritikus szintet, innentől kezdve nem csak a diákokról szól a dolog. „Mindenkinek megvan a maga Közép Európai Egyeteme” – mondta, kifejtve, ez a dolgozó emberek esetében az alacsony bér és sztrájkjogok elvétele, a vidéki embereknek a föld elvétele és a mindennapi körülmények.

Nekik meg kell érteniük, hogy ez a hatalom a következő lépésben az ő szabadságjogukat is egy nap alatt korlátozza és nem fogja őket senki megvédeni – vélekedett.

A politikus azt üzente a kormánypártoknak, hogy a „migránskártya” már nem jött be tavaly sem, az emberek tudják, hogy nem amiatt alacsony a nyugdíjuk. Visszautasított minden olyan vádat, ami ellenséget keres a kérdés mögött, s azt is megjegyezte, ne a tüntetők és az ellenzék, hanem a saját soraikban keressék azokat, akik aktív szerepet vállalnak a „migránsbizniszben”.

A pártelnök kijelentette: a 2018-as országgyűlési választás lesz Magyarország legnagyobb népszavazása, mától arra készülnek, hogy Botka László miniszterelnök-jelölttel és a párttal bemutassák milyen lesz a normális európai Magyarország. Szavai szerint „álkérdésekben való népszavazásokkal” csak saját arculatot lehet építeni és a választásig jogszerűen már nem is nagyon lehet kezdeményezni.

Arra a kérdésre, hogy a Párbeszéd és az LMP is aláírásgyűjtést indít a CEU ügyében, azt felelte, az ajtajuk nyitva áll, minden kezdeményezésre nyitottak, ami demokratikus pártoktól jön.

Megkérdezték arról is, hogy sajtóhírek szerint a XIII. kerületi egyéni választókerületet ajánlaná fel az MSZP Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek cserébe azért, hogy ne legyen rajta egy közös MSZP-DK országos listán. Molnár Gyula ezt „politikai kacsának” minősítette, s jelezte: fenntartják, hogy Botka László és Gyurcsány Ferenc nem tud együtt szerepelni a listán. Hozzátette: a DK-s politikus elutasítottsága 18-20 százalék, el kell gondolkodnia, hogy mivel segít többet.

„Ma úgy látjuk, hogy egy lépés hátra Gyurcsány Ferencnek egy nagy lépés lehet nekünk” a kormányváltás felé – hangoztatta az MSZP elnöke.

MTI