Az MSZP értékelése szerint Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs szerdai ülése után elismerte, hogy kormánya ma nincs felkészülve egy magyarországi terrortámadásra, de ebből nem következhet az, hogy ismét megpróbálja „átnyomni” a parlamenten az egyszer már megbukott, a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosítást.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke és Harangozó Tamás, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke ezt szerdán arra reagálva közölte, hogy Orbán Viktor az operatív törzs ülése után azt mondta, fenntartják a kettes terrorfokozatot, illetve szólt arról, Magyarországnak technológiai fejlesztéseket kell végrehajtania. A kormányfő elmondta: utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt; ilyen például az alkotmánymódosítás.
    
A két szocialista politikus az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta: az MSZP a miniszterelnök által bejelentett vagy elrendelt intézkedések mindegyikére már két hónappal ezelőtt javaslatot tett, de azokat a Fidesz lesöpörte az asztalról. 
    
Molnár Zsolt és Harangozó Tamás szerint a kormányfő minden, a kormánya felkészületlenségéből fakadó felelősséget viselnie kell azért, hogy csupán a keddi brüsszeli események után jutott el oda, hogy elfogadja ezeket a javaslatokat. 
    
Hozzátették: alaptörvény-módosítás nyilvánvalóan nem a magyar emberek biztonságát, csupán a Fidesz önző hatalmi érdekeit szolgálja.

(MTI)