Az MSZP szerint nem hangzatos jelszavakkal és kirekesztéssel, hanem a rendvédelmi szervek, a felderítés és a szolgálatok megerősítésével kell küzdeni a terror ellen.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Az ellenzéki párt kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a hétfői berlini terrortámadás, Andrej Karlov orosz nagykövet meggyilkolása és a zürichi lövöldözés újra rávilágított arra, milyen valódi veszélyei vannak a politikai vagy vallási szélsőségeknek. „A terrorizmus soha nem a végső áldozatokat célozza, hanem mindannyiunk szabadsága, függetlensége, nyugalma és biztonsága ellen intéz támadást” – fogalmaztak. 
    
Hangsúlyozták, a terrorizmus elleni küzdelemben kiemelten fontos a nemzetközi együttműködés, mert a határokon átívelő terrorizmussal szemben csak erős, egységes, összehangolt rendvédelemmel és titkosszolgálatokkal dolgozó Európa lehet sikeres. Az MSZP a közleményben kifejezte együttérzését az áldozatok családjának, elítélte a „barbár támadásokat”, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.
    
Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, legalább tizenketten meghaltak, 49-en megsérültek, többen súlyosan. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták, és jelenleg is tart a kihallgatása.
    
Szintén hétfőn merénylet áldozata lett Ankarában Andrej Karlov, Oroszország törökországi nagykövete. Az orosz diplomatára egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtt rá egy fotókiállításon. A merénylet elkövetőjét agyonlőtték.
    
Hétfőn lövöldözés volt a zürichi főpályaudvar közelében is, egy ismeretlen férfi imádkozókra lőtt rá, majd elmenekült, és késő estig sem sikerült elfogni. Hárman súlyosan megsérültek.

(MTI)